Ne plaćaju doprinose

U inozemstvu rade ''na crno'', a i dalje se kao ''nezaposleni'' liječe u Hrvatskoj na teret HZZO-a

Foto: Ilustracija: Marijan Sušenj/Pixsell
U inozemstvu rade ''na crno'', a i dalje se kao ''nezaposleni'' liječe u Hrvatskoj na teret HZZO-a
30.04.2016.
u 09:50
- Znam za slučajeve da su Osječani koristili odmore u Hrvatskoj kako bi išli, primjerice, oftalmologu ili stomatologu, a bez posjeta obiteljskom liječniku u inozemstvo se ne vraćaju - rekao je 27-godišnji Osječanin koji živi u Irskoj
Pogledaj originalni članak

Brojni Osječani koji u drugim zemljama Europske unije rade ''na crno'' usluge liječnika na teret HZZO-a koriste u Hrvatskoj. 

27-godišnji Osječanin koji živi u Dublinu već gotovo dvije godine kazao je da uvijek kad dođe u Osijek nastoji posjetiti liječnika i zatražiti lijekove koje inače koristi, javlja Glas Slavonije.

- U Irskoj su ti lijekovi jako skupi, a ondje nemam zdravstveno osiguranje. Znam za slučajeve da su Osječani koristili odmore u Hrvatskoj kako bi išli, primjerice, oftalmologu ili stomatologu, a bez posjeta obiteljskom liječniku u inozemstvo se ne vraćaju - dodao je 27-godišnji Osječanin za taj list. 

On se kada je otišao živjeti u Irsku odjavio s Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, no time mu nije prestalo vrijediti zdravstveno osiguranje preko HZZO-a. 

Naime, oni koji u inozemstvu rade “na crno”, u Hrvatskoj nastavljaju koristiti obvezno zdravstveno osiguranje i zdravstvenu zaštitu, istodobno ne plaćajući doprinose ni hrvatskom, ni zdravstvenom sustavu zemlje u kojoj sada rade.

Iz HZZO-a su za Glas Slavonije kazali da u slučaju kad poslodavac u drugoj državi članici Europske unije prijavljuje radnika na obvezno zdravstveno osiguranje svom nadležnom nositelju zdravstvenog osiguranja, tada se ta osoba mora odjaviti s obveznog zdravstvenog osiguranja u HZZO-u.

- Sam je radnik dužan izvršiti odjavu s osiguranja u Hrvatskoj, no i nadležni nositelj zdravstvenog osiguranja u drugoj državi članici dostavit će u takvom slučaju HZZO-u određenu tiskanicu na kojoj će ga obavijestiti da se takva osoba u drugoj državi prijavljuje na zdravstveno osiguranje i provjeriti je li osoba još uvijek prijavljena na osiguranje u Hrvatskoj- ističu iz HZZO-a.

Također navode da kako bi se spriječila dvostruka prijava u dvjema državama članicama EU, HZZO poduzima radnje u cilju odjave takve osobe s osiguranja u HZZO-u.

>> HUBOL poziva DORH i Uskok da preispitaju poslovanje HZZO-a

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 54

LA
lampone
10:09 30.04.2016.

A kad "hrvati" iz BiH koriste sva prva iz zdravstvenog i socijalnog osiguranja u Hrvatskoj u kojoj nikad nisu živjeli i nikad plaćali porez, onda se svi prave mutavi.

DU
Deleted user
11:56 30.04.2016.

Ovo je smo dokaz da sami pljačkamo svoju državu i da smo si sami krivi za to gdje smo. I zato na vlast dolaze oni koji kradu i muljaju jer je gro njihovih glasača upravo takav. I lijevi i desni. Svi samo upiru prst prema trnu u tuđem oku, a ne vide balvan u vlastitome!

Avatar Hadezeov domoljub
Hadezeov domoljub
11:54 30.04.2016.

Hercegovci to rade 25 godina .