uvode se stroge mjere

U Europi preminulo više od pola milijuna ljudi, širi se novi soj koronavirusa

Foto: Dmitry Rogulin/Newscom/PIXSELL
Hospital No 15 in Volgograd, Russia, amid COVID-19 pandemic
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
Jedan dan u KB Dubrava - bolnici prenamijenjenoj u COVID centar
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL
Odjel Opće bolnice Sisak na kojem se liječe oboljeli od COVID-19 od kojih je deset osoba na respiratoru
22.12.2020.
u 21:54
Italija, nacija s najviše umrlih u Europi, u nedjelju je identificirala pacijenta zaraženog novim sojem koronavirusom, kao i Danska i Francuska
Pogledaj originalni članak

Europa je prva regija na svijetu koja je potvrdila više od 500.000 žrtava covida-19, pokazuju u utorak podaci novinske agencije Reuters, u trenutku kad novi soj koronavirusa otkriven u Velikoj Britaniji prijeti preventivnim mjerama regije za suzbijanje pandemije.

Britanija je zabilježila rekordni broj zaraženih koronavirusom u utorak dok se bori s porastom broja slučajeva uzrokovanih novim sojem koronavirusa. Potvrđene su 36.804 nove zaraze i 691 žrtva covida-19, a obje brojke znatno su veće nego dan ranije.

Premijer Boris Johnson i njegovi savjetnici izvijestili su u subotu o novom soju koronavirusa koji bi mogao biti do 70 posto zarazniji i brzo se širi Britanijom iako se ne smatra smrtonosnijim ili opasnijim za razvoj težeg oblika bolesti. 

Napisi o mutiranom soju iz Engleske potaknuli su predbožićna zatvaranja i natjerali desetke zemalja da zatvore svoje granice s Britanijom ovaj tjedan. 

Italija, nacija s najviše umrlih u Europi, u nedjelju je identificirala pacijenta zaraženog novim sojem koronavirusom, kao i Danska i Francuska. 

VIDEO Margaret (90) prva je osoba koja se cijepila protiv koronavirusa: "Ovo je najbolji dar za rođendan!"

Europske zemlje razmatraju provjeru putnika na letovima iz Ujedinjenog Kraljevstva i uvođenje obvezne karantene za putnike pri dolasku. 

Britanija je ranije ovaj mjesec postala prva nacija koja je odobrila cjepivo Pfizera i BioNTecha. Slijedile su je Sjedinjene Države, Europska unija i druge zemlje.

Prema podacima Reutersa, u Europi je dosad potvrđeno oko 30 posto žrtava i slučajeva koronavirusa u svijetu.

Broj mrtvih u Europi porastao je proteklih mjeseci. U Francuskoj je u veljači potvrđena prva žrtva covida-19. Osam mjeseci poslije broj mrtvih dosegnuo je 250.000. Samo dva mjeseca je trebalo da se taj broj udvostruči na pola milijuna mrtvih.

 

Francuska je u utorak potvrdila 11.795 novih slučajeva koronavirusa, a u ponedjeljak 5797 novih zaraza. Ukupan broj zaraženih približio se 2,5 milijuna, pokazuju podaci ministarstva zdravstva. 

Francuska, Španjolska, Italija, Britanija i Rusija imaju po nekoliko stotina mrtvih dnevno i tih pet zemalja broji gotovo 60 posto svih smrtnih slučajeva u regiji. 

U svijetu je potvrđeno 77,52 milijuna slučajeva koronavirusa i 1,71 milijun umrlih, pokazuju podaci Reutersa. 

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 20

ST
stefj
22:06 22.12.2020.

Samo izgovor za represiju i uvod u obavezno cijepljenje... Virus je virus, čim se mjere malo popuste, virus se širi. Zimi se širi više, ljeti manje... Ovo već postaje žalosno, vlade treniraju koliko mogu medijima i represivnim aparatom kontrolirati ljude. Već je sve izgubilo bilo kakav smisao...

Avatar Osvetnik Ernesta Fulira
Osvetnik Ernesta Fulira
22:15 22.12.2020.

Jasno i glasno saljem i stozer i vladu i Plenk0vicha i sve Covidopanicare u tri krasne pitschke materine. Moja poruka vam je - yebite se, skupno i pojedinacno. Jasno i glasno vam porucujem da cu prekrsiti sve “mjere” koje god budem mogao, a posebno onu o obiteljskim okupljanjima... i da, yebite se - stoko bezobrazna.

XA
xaron
22:09 22.12.2020.

...70% zarazniji virus...Niko nije predočio bilo kakve dokaze koji podržavaju ovu tvrdnju. To nije moje mišljenje, nego mišljenje velikog broja svjetskih znanstvenika.