Đurović o dužničkom ropstvu

U dvije godine broj blokiranih računa građana povećan za 50 posto

Foto: Dušan Mirković/ Pixsell
Dražen Đurović
Foto: Dušan Mirković/ Pixsell
Dražen Đurović
05.05.2014.
u 14:19
Đurović je najavio da će njegova stranka u ime Saveza za Hrvatsku u Saboru predložiti promjenu ovršnog zakona kako bi se zaštitili građani od izvršenja ovrhe na nekretnina u kojima žive jer od toga nema nitko koristi, a štete su za građane velike jer „banke su se odavno ne samo naplatile nego i preplatile“.
Pogledaj originalni članak

Blokade računa, ovrhe, dužničko ropstvo u koje su pali građani postali su gorući i najveći problemi u Hrvatskoj, poručio je Dražen Đurović, predsjednik požeško-slavonskog HDSSB-a i saborski zastupnik na današnjoj konferenciji za novinare.

-Da je stanje alarmantno govori i podatak da je 31.siječnja 2012.u blokadi bilo 211.134 hrvatska građana, a s 31.ožujkom ove godine u blokadi je čak njih 307.000 s iznosom od 24,5 milijardi kuna. Dakle, u dvije godine broj blokiranih računa građana povećao se za 50 posto. Na području Požeško-slavonske županije 5.225 građana ima blokiran račun, a u gradu Požegi 1.813 što naš grad svrstava na 25. mjestu po broju blokiranih računa građana – objasnio je Đurović.

Dodao je da u Hrvatskoj ima otvoreno 7 milijuna računa od čega je blokirano 700.000 što pravnih što fizičkih osoba. –Po strukturi duga vidi se da čak 62,7 posto građana duguje financijskom sektoru, od čega preko 90 posto bankama. Samo 11,2 posto duga građana se odnosi na dugovanja prema državi i jedinicama lokalne samouprave. Problem dužničkog ropstva u Hrvatskoj je odnos između banaka i građana, a isto tako i odnos banaka i gospodarstva– istaknuo je Đurović. 

U Požeško-slavonskoj županiji trenutačno je blokirano 189 pravnih osoba s dugom od 76,5 milijuna kuna te 410 fizičkih osoba s ukupnih dugom od 96 milijuna kuna. Još samo u Virovitičko-podravskoj županiji dug fizičkih osoba veći je od duga pravnih osoba dok je u drugim gospodarski razvijenijim županijama to obrnuto.
Đurović  je podsjetio da je predsjednik Ivo Josipović prije godinu dana predložio 20 mjera za pomoć građanima za izlazak iz dužničkog ropstva, ali da se po tom pitanju nije još ništa učinilo. Najavio je da će njegova stranka u ime Saveza za Hrvatsku u Saboru predložiti promjenu ovršnog zakona kako bi se zaštitili građani od izvršenja ovrhe na nekretnina u kojima žive jer od toga nema nitko koristi, a štete su za građane velike jer „banke su se odavno ne samo naplatile nego i preplatile“. Istaknuo je da treba što prije donijeti i Zakon o osobnom bankrotu.

O teškoj socijalnoj situaciji govorio je i Dalibor Bošnjak iz ABH-a, a na konferenciji je bio nazočan i Dinko Rider  iz A-HSS-a.

 

 

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pažnje?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

SI
SILO!
22:31 05.05.2014.

...i koje je vaše rješenje problema?

CR
croatia652
21:11 07.05.2014.

njihovo rješenje problema se sastoji u mlaćenju prazne slame i skupljanja glasova jer dolaze izbori