ipak pomaci

Konačno rast zaposlenosti! U dva mjeseca posao je našlo 50.000 ljudi

Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL
Konačno rast zaposlenosti! U dva mjeseca posao je našlo 50.000 ljudi
12.06.2015.
u 12:48
Potkraj svibnja ove u odnosu na svibanj 2014. 1% više zaposlenih
Pogledaj originalni članak

Posljednja dva mjeseca broj osiguranika koji se nalaze u evidenciji Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje povećao se za 50 tisuća, na 1,448 milijuna. U odnosu na početak 2015. broj mirovinskih osiguranika veći je za 61.000, što je većim dijelom posljedica sezonskog zapošljavanja uobičajenog za našu ekonomiju. No, lani je razlika u broju osiguranika s početka godine i kraja mjeseca svibnja bila niža za 20-ak tisuća, što pokazuje da radnici pronalaze posao i u drugim sektorima.

Dobro zbog sezone

Velik utjecaj na povećanje zaposlenosti imaju i mjere aktivne politike zapošljavanja koje se od ove godine većim dijelom financiraju iz strukturnih fondova Europske unije. Uz stručno osposobljavanje koje država ove godine plaća 2400 kuna, poslodavcima su dobro došla i oslobađanja od plaćanja zdravstvenog doprinosa za mlade pa oko tri tisuće mladih do 30 godina mjesečno primaju u stalni radni odnos. Službena će statistika ta kretanja registrirati s nekoliko mjeseci zakašnjenja, no evidencija HZMO-a pokazuje da je 31. svibnja broj osiguranika registriranih u zavodu za mirovinsko osiguranje prvi put nakon 2008. porastao približno 15.000, odnosno jedan posto u odnosu na isti mjesec prošle godine. Sve se to uklapa u trend blagog oporavka koji je počeo sredinom prošle godine, a ove bi konačno trebao biti potvrđen rastom BDP-a od 0,5 posto. Vladajuća garnitura uvjerena je da će povećanje biti iznad statističke pogreške, a tome u prilog spominju podatke o izraženijem rastu izvoza, turističke i osobne potrošnje građana te padu broja nezaposlenih ispod 267.000.

– Nezaposlenost će se smanjivati još mjesec dana, i nakon toga opet ćemo ući u novo razdoblje rasta. Kretanja upućuju na to da bi drugi kvartal trebao biti nešto bolji nego isto razdoblje prošle godine, ali i taj će se rast BDP-a kretati u okvirima "nula zarez nešto posto" – komentirao je Tomislav Ćorić iz HDZ-a. Analitičar Hrvatske gospodarske komore Zvonimir Savić ističe da je svibanj mjesec kada se obično realizira najoštrije mjesečno smanjenje broja nezaposlenih zbog snažnog sezonskog zapošljavanja, koje je ovo proljeće za desetinu jače nego lani. No, iz HGK podsjećaju da je ovogodišnji broj nezaposlenih 16 posto niži nego lani, ali nezaposlenost je i dalje znatno viša nego u nekoliko prethodnih godina pa i dalje imamo 42.000 nezaposlenih više nego 2008. godine.

Tek zaustavili pad

Neovisno o načinu mjerenja, u Hrvatskoj narodnoj banci vjeruju da su impulsi u drugom kvartalu snažniji nego u prvom te ne sumnjaju u nastavak blagog pozitivnog trenda. Bivši guverner Željko Rohatinski, koji je razvio vlastite alate za praćenje makroekonomskih procesa, kaže da, neovisno o tome je li rast statistički 0,2 posto veći ili manji, Hrvatska faktički stagnira.

– Promatra li se stanje hrvatske ekonomije u širem vremenskom i sadržajnom kontekstu, primjerenija bi bila ocjena da je ona u stanju svojevrsne letargije, pri čemu je uglavnom zaustavljena tendencija brzog pada ekonomske aktivnosti započeta u drugoj polovici 2008., ali u kojoj se još ne formiraju snažniji impulsi budućeg rasta i razvoja. Sve je to na razini BDP-a oko 12% nižoj nego u 2008. – istaknuo je Rohatinski, koji se inače kloni javnih istupa, a posljednji je put prije godinu dana s ekonomskog foruma zaklade Friedrich Ebert pozvao da se uz strukturne reforme rast i zapošljavanje poguraju i "nekonvencionalnim" mjerama koje ne bi ugrozile stabilnost tečaja i cijena.

>>Nezaposlenih u Hrvatskoj sve više: u EU smo treći, iza Grčke i Španjolske

>>Hrvatska u travnju druga najgora u EU

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 44

DU
Deleted user
12:57 12.06.2015.

Poštovani drugovi, molio bih da s istim oduševljenjem prenesete vijest o broju zaposlenih u, recimo, studenom. Indeks će biti...

Avatar Mican999
Mican999
13:00 12.06.2015.

Sad je rast zaposlenosti. A nitko ne priča o odlasku desetke tisuća Hrvata iz Hrvatske, o desetke tisuća izbrisanih sa burze i onih koji uopče nemaju pravo na nju, a ostali su bez posla (obrtnici i slobodna zanimanja). Bojim se da če u studenom biti totalna katastofa kad završi turistička sezona. Tako i onako ova bezdušna vlast frizira rezultate što o zaposlenosti što o rast BDP-a što o izlasku iz krize. Nikad nam nije bilo tako loše kao sad i nitko više ne može kriviti bivše vlade. Jad i bijeda. Jedino me još drži da vidim ovu bagru na vlasti kako odlazi u ropotarnicu povijesti i nadam se da se ovakvi likovi neće više nikada pojaviti. Ovo je prirodna katastrofa.

TO
topfit
13:02 12.06.2015.

sezonci