EPIDEMIJA NE JENJAVA

U BiH najveći broj mrtvih u jednom danu od početka pandemije

Foto: Armin Durgut/PIXSELL
Sarajevo
Foto: Armin Durgut/PIXSELL
U posljednja 24sata u BiH je na covid-19 pozitivno 1.965 osoba
Foto: Armin Durgut/PIXSELL
U posljednja 24sata u BiH je na covid-19 pozitivno 1.965 osoba
29.03.2021.
u 14:08
Prijavljena rsu ekordna 93 smrtna slučaja povezana sa zarazom
Pogledaj originalni članak

U Bosni i Hercegovni u ponedjeljak je potvrđeno manje od 900 novih slučajeva zaraze koronavirusom, ali su istodobno prijavljena rekordna 93 smrtna slučaja povezana sa zarazom, što je najveća brojka u jednom danu još od izbijanja epidemije u ožujku 2020. 

Manji dnevni broj zaraženih nego u prethodnom tjednu ponedjeljkom je uobičajeno povezan i s manjim brojem testiranja. Od subote su tako provedena testiranja na nešto manje od tri tisuće uzoraka, pri čemu je zaraza potvrđena kod 653 osobe iz Federacije BiH, u Republici Srpskoj bila su 192 nova slučaja, a u distriktu Brčko 11. U Federaciji su umrle 64 osobe kod kojih je ranije dijagnosticran COVID-19, u RS-u 22, a u Brčkom sedam.

Uz ove najnovije slučajeve do sada je u toj zemlji od posljedica zaraze koronavirusom umrlo ukupno 6354 zaražene osobe.

BiH je među zemljama koje bilježe najveću stopu smrtnosti među oboljelima od COVID-a: Prema statističkim pokazateljima koje prikuplja američko medicinsko sveučilište John Hopkins, trenutačno je na osmom mjestu na svijetu, s nešto više od 187 umrlih na 100 tisuća stanovnika.

U prethodnom tjednu BiH je bila i među zemljama koje su bilježile veliki dnevni broj novozaraženih, koji je redovito bio iznad 1800.

Epidemija za sada ne jenjava iako su u BiH trenutačno na snazi mjere kojima je u većem dijelu zemlje zabranjen rad ugostiteljskih objekata, a u Federaciji BiH tijekom noći zabranjeno je i kretanje.

Mjere će ostati na snazi do početka travnja, no postoje naznake kako bi one mogle biti i produžene ne bude li indicija da je širenje zaraze zaustavljeno.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.