Vojna sila

U Beogradu zabrinuti: Rusi žele vojnu bazu u Srbiji!

Foto: Arhiva VL
U Beogradu zabrinuti: Rusi žele vojnu bazu u Srbiji!
20.02.2010.
u 20:04
Rusija u Nišu namjerava otvoriti regionalno središte za izvanredne situacije i krizna stanja opremljeno vojnom i policijskom opremom za nadzor i promatranje cijele regije.
Pogledaj originalni članak

BEOGRAD - Forum za sigurnost i demokarciju izdao je priopćenje koje danas prenosi beogradska "Politika" u kojemu se iznose brojne nedoumice i sumnje u poštene nakane Rusije koja je najavila i sa Srbijom dogovorila otvaranje regionalnog središta za izvanredne situacije i krizna stanja u Nišu.

Prema toj ideji u Nišu bi trebalo biti središte opremljeno vojnom i policijskom opremom od zrakoplova i helikoptera do ostale opreme za nadzor i promatranje cijele regije i odavde bi kretale opremljene ekipe u pomoć pri katastrofama, potresima, požarima ili poplavama.

FSD podsjeća da je glavni u tom projektu ministar Sergej Šojgu čije su ovlasti, između ostalog, odlučivanje o uporabi oružja i antiterorističkih postrojbni pa strahuje da se pod krinkom humanitarnog središta krije nakna Rusije da u Srbiji otvori vojnu bazu iako je ruski ministar tu tezu odlučno odbacio.

Beogradski Forum strahuje da Rusi žele vojno ojačati svoju poziciju na Balkanu i cijeloj regiji nakon pristupanja NATO-u nekih balkanskih i jugoistočnih zemalja, ali i najave nekih političkih krugov u Srbiji o potrebi pristupanja ovom vojnom savezu.

Također ih zabrinjava što je skup održan prošlog tjedna na tu temu u Beogradu obavijen velom tajne pa je nepoznata razina izaslanstava iz više zemalja regije i središnje u južne Europe, među kojima i Hrvatska, a ni nikavi zaključci sa skupa nisu dostupni javnosti.

Srbija i Rusija su potpisali u listopadu prošle godine Sporazum o suardnji u području humanitarnog reagiranja u izvanrednim situacijama, spriječavanju nepogoda, tehničkih havarija i uklanjanjan jihovih posljedica što je, piše beogradska "Politika" dio plana i prva faza rusko-srpskog centra za izvanredne situacije.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 168

SO
Soraja
23:18 20.02.2010.

20.02.2010. u 23:12h DrSciZg je napisao/la: necu da budem kao Penicilin u hrvatskoj bi se reklo: neću biti kao penicilin.

DA
Dayton
21:16 20.02.2010.

Lijepo Bolje i vize i da nas hermeticki zatvore ali da imamo svoj ponos, nego kao vi. Olizali ste guzicu cijelo vaskolikoj Evropi a lizat cete jos. Nikada vam nije dosta. Mnogo suza ste prolili da vas prime, a ne zele vas. U NATO-u jeste i imate tu cast da saljete djecu u Avganistan da se bore protiv ljudi u sandalama na magarcima, koja ste vi sila. Samo lizite i ukusno vam bilo.

OB
-obrisani-
22:10 20.02.2010.

To je ono kaj je plave boje i slano! i HRVATSKO