75. obljetnica oslobađanja logora smrti

Plenković danas u Auschwitzu u spomen na žrtve holokausta

Foto: Grgo Jelavić/PIXSELL
Foto: Zoran Vitas
Auschwitz
Foto: KACPER PEMPEL/REUTERS/PIXSELL
Auschwitz
Foto: Zoran Vitas
Auschwitz
27.01.2020.
u 06:00
Premijer Plenković: Milijuni nedužnih žrtava trajna su opomena čovječanstvu na strašne posljedice zločinačkih ideologija
Pogledaj originalni članak

Na današnjem obilježavanju 75. obljetnice oslobađanja najvećega nacističkog logora smrti Auschwitz-Birkenaua u Poljskoj Hrvatsku će predstavljati Andrej Plenković, dok će u izaslanstvu, između ostalih, biti i ministar branitelja Tomo Medved, ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, akademik Zvonko Kusić te kći Branka Lustiga Sara Lustig.

Uoči Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta premijer Plenković na Twitteru je poručio da su “milijuni nedužnih žrtava trajna opomena čovječanstvu na strašne posljedice zločinačkih ideologija rasizma i antisemitizma”.

– To nas obvezuje da gradimo društvo u kojem nema mjesta isključivosti, netoleranciji i nasilju. Na tom obećanju sazdana je poslijeratna demokratska Europa koja je odbacila mržnju i netrpeljivost i u svijetu je predvodnica promicanja i zaštite temeljnih ljudskih prava – poručio je Plenković.

Video - Skup Antifašističke lige RH u povodu Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta

 

Na dan kad je sovjetska vojska oslobodila koncentracijski logor u kojem su nacisti ubili više od 1,1 milijun ljudi, među kojima je bilo najviše Židova, komemoraciju organizira poljski predsjednik Andrzej Duda. Kako se događa u sjeni svađe Poljaka i Rusa oko odgovornosti za Drugi svjetski rat te odbijanja poljskog predsjednika da nazoči prošlotjednoj komemoraciji u Izraelu, poljsko okupljanje označeno je kao konkurentska manifestacija. Uz šefove država i vlada, dolazak su najavile i neke kraljevske obitelji: španjolski Filip VI., nizozemski Willem-Alexander te britanska vojvotkinja od Cornwalla. Na komemoraciji pak neće nazočiti ruski predsjednik Vladimir Putin, već će tu državu tamo predstavljati veleposlanik. Iz Francuske dolazi premijer Édouard Philippe, a iz Njemačke predsjednik Frank-Walter Steinmeier.

Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta jučer je u Zagrebu obilježila Antifašistička liga polaganjem 75 karanfila u počast žrtvama na zagrebačkom Trgu žrtava fašizma te u zgradi u kojoj su za vrijeme Drugog svjetskog rata bile smještena ustaška nadzorna služba i Gestapo te odakle su ljudi odvođeni u logore.

– Iz lekcije o holokaustu zna se da se u društvu zahvaćenom zlom antisemitizma otvaraju vrata za progon drugih manjina, a iz našeg iskustva da u društvu u kojem se potiče netrpeljivost prema manjinama po etničkoj ili nekoj drugoj osnovi antisemitizam čuči u nekom opskurnom dijelu društva i potencijalno je uvijek prisutan – kazao je predsjednik Antifašističke lige Zoran Pusić.

Podsjetio je kako je u Hrvatskoj srušeno oko 3000 spomenika partizanima i NOB-u, najmasovnijoj borbi protiv nacizma i domaćih kolaboracionista u Europi, te upozorio kako istraživanja pokazuju da je antisemitizam u današnjoj Europi u porastu. U sklopu obilježavanja Dana sjećanja danas će u Hrvatskom saboru izraelskog veleposlanika Ilana Mora primiti potpredsjednik Sabora Željko Reiner. Ministarstvo znanosti i obrazovanja priopćilo je da će prvi put ove godine omogućiti zainteresiranim školama realizaciju terenske nastave u Spomen-području Jasenovac.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 18

SS
SS11223344
11:15 27.01.2020.

A što je sa Palestincima?? Hoće li i njima premijer odati počast??

TP
THIRD_POSITION
11:02 27.01.2020.

Izraelski lobij drma Hrvatskom već dulje vrijeme.

TP
THIRD_POSITION
11:01 27.01.2020.

Cionistička ww2 priča nije istinita, kad tad će prava istina izaći na vidjelo.