AGONIJA Koprivnička Sloga na koljenima, poslovodstvo pokušava nastaviti proizvodnju

Tvornica obuće koju su spašavali Polančec i Šestak odlazi u stečaj

03.07.2009.
u 17:41
Pogledaj originalni članak

Koprivnička Sloga, druga po veličini hrvatska tvornica obuće, završit će u stečaju, najavio je danas Damir Šket, predsjednik uprave.

Obećanje
Višegodišnja agonija tvrtke tako se privodi kraju, usprkos obećanju Damira Polančeca, potpredsjednika Vlade, uoči parlamentarnih izbora 2007., da će “Slogu spasiti od stečaja i sačuvati 500 radnih mjesta”. Operativni plan za spas Sloge tada je izradio Zdravko Šestak, sadašnji šef Podravkine uprave.

Iako je Sloga prešla u ruke države, nastavila je poslovati negativno. Šket je rekao kako je trenutačna zaduženost 71 milijun kuna, a vrijednost imovine, knjigovodstveno, 60-ak milijuna kuna.

No, Šket se nada da stečaj neće značiti i propast koprivničke tvornice obuće.

Otpremnine
Izložio je svoj plan, prema kojem će dio radnika nastaviti raditi u Sloginu poduzeću kćeri, na koje će se prebaciti strojevi i druga imovina u vrijednosti 27 milijuna kuna. Radnici će dobiti otkaze i otpremnine, ali će glavnina potom dobiti nove ugovore u tvrtki Sloga obuća d.o.o.

- Proizvodnja nijedan dan neće stati. Imamo dovoljno posla od naših stalnih stranih partnera, a tu je i mogućnost plasmana na rusko tržište - kazao je Šket.

Najavio je da će od sadašnjih 397 radnika bez posla ostati njih 40-ak.

Ipak, priznao je da je glavni problem u tome što će “nova Sloga” raditi u staroj tvornici, koja je pod hipotekama. Novca za gradnju nove, na tvrtkinu zemljištu - što je bilo dio i Šestakova plana - nema.

- Rekao sam Polančecu da ću predložiti stečaj Sloge. Kazao mi je kako je mirniji jer imamo dovoljno posla - otkrio je Šket.

Pogledajte na vecernji.hr