vijenci & kaktusi

TV kalendar HRT-a treba očistiti od političkih i činjeničnih promašaja

Foto: HRT
TV kalendar HRT-a treba očistiti od političkih i činjeničnih promašaja
Foto: Pixsell
Instagram
Autor
Ivan Starčević
24.08.2013.
u 22:00
U TV kalendaru ne bi smjelo biti toliko faktografskih pogrešaka, a i uz imenicu Tito mogla bi se, za početak, tu i tamo pojaviti apozicija "diktator" ili pridjev i apozicija "komunistički diktator"
Pogledaj originalni članak

TV KALENDAR - 1 kaktus
Nedjelja, HRT 1, 12.20

Čak i na ploči piše Peenemuende, ali ga čitač čita peneminden. To je uvreda za gledatelje koji nekim čudom znaju za taj Peenemuende, a i živa šteta za one koji će u dobroj vjeri zapamtiti krivo pročitano ime zloglasnog nacističkog vojno-istraživačkog centra, bombardiranog na današnji dan. Tu su stvorene rakete V1 i V2, koje su nasumce padale po Londonu i nanosile užasne ljudske i materijalne gubitke. Ima i lijepih stvari danas (obljetnica Nabokovljeve \"Lolite\"), ali sve u svemu, vrijeme bi bilo da netko tamo na HRT-u počne nježnu generalnu reparaturu TV kalendara. U njemu ne bi smjelo biti toliko faktografskih pogrešaka, a i uz imenicu Tito mogla bi se, za početak, tu i tamo pojaviti apozicija \"diktator\" ili pridjev i apozicija \"komunistički diktator\". Te preinake nisu neka nova politička moda, nego trajna posljedica činjenice da smo živjeli u društvu u kojem nije bilo višestranačja.

NULTA TOČKA - 1 kaktus
Ponedjeljak, HRT 1, 20.31

Jedno iz serije godinama uzaludno forsiranih lica HRT-a (Danko Družijanić) držalo se jako ozbiljno dok je glumilo intervju sa Zoranom Milanovićem.

Predsjednik hrvatske Vlade i danas se verao i posrtao vrletima engleskog jezika. Nekoliko puta nepotrebno mu je došlo da poslije uzrečice \"kao što se to kaže na engleskom\" potpuno izvan konteksta bubne bilo što (stakeholder, polls, goals) i bude jako sretan. Nije bio pitan zašto se privreda ruši i zašto su svi ekonomski pokazatelji negativni. Izdvajamo onaj dio intervjua kada se dotični miljenik nacije zapleo u tumačenje zašto on neće Njemačkoj izručiti nekakvog Perkovića, a Družijanić se pravio da razumije o čemu mu ovaj govori. Ne samo Družijanić, nego nitko na svijetu nije mogao shvatiti o čemu Milanović govori, jer svima je jasno da svakog Perkovića kojeg Europa traži zbog ubojstva treba izručiti, bez suvišnih zašto.

DNEVNIK - 1 vijenac
Utorak, Nova TV, 19.15

Dok HRT ima novinare koji u životu nisu držali u rukama nijedne engleske novine, Dnevnik Nove TV uvijek će imati vijence. Jedno od takvih HRT-ovih uzdanica je voditeljica/navodno-i-urednica Tina Šimurina koja nam čita da su policajci \"upali u redakciju dnevnog lista gardijana\" (izbacite uljeza). Umjesto da poslije ovog incidenta (trebalo je reći gardjen/Guardian) bude iz Dnevnika blago otpremljena kući, dali su joj da vodi i Dnevnik 3. Tamo je objavila izjave osoba iz parazitske Hrvatske gospodarske komore. Ti činovnici branili su utajivače poreza, nastupio je i g. Šime Guzić, financijski savjetnik RRIF-a, a završni udarac Liniću trebao je zadati sociolog Zoran Malenica. Njega je pitala je li muljanje s porezom obilježje mediteranskog mentaliteta, jer na sjeveru Europe toga nema. Nema, jer tamo su prije sto godina utajivači poreza bili kažnjavani, objasnio je sociolog nevinoj Šimurini.

IN MEMORIAM – SVJEDOCI VREMENA: MIRKO KOVAČ - 1 kaktus
Srijeda, HRT 1, 21.12

Umro je književnik Mirko Kovač (75). Nasreću je s njim prošle godine dubokoumno čavrljao radioreporter Vojo Šiljak, koji se prošlog lipnja prometnuo u TV djelatnika, kao nekada davno. Večeras raznježeno mudruju Mirko Kovač i novinar Vojo Šiljak, korifej plitke političke propagande. A što je uopće život, pita Vojo svojeg pisca, vješto hineći intelektualnu radoznalost dok potajno gleda na sat, a pisac mu uz dobrostiv osmijeh tumači: život je neprekidno traganje za životom. Jesi li upoznao Tita – pita ga V. Š. tonom koji bi 1981. godine bio provokativan. Kovač žali što nije, ali jako bi volio da je. Ovaj čvrsti umjetnik nije popustio kada se od njega tražilo, kaže, da se odrekne filma \"Okupacija u 26 slika\", a on je rekao da je to za njega antifašistički film, iako danas, kaže, ne bi tako rekao itd. itsl. Kako bi rekao i kome, nije otkrio ni Voji Šiljku ni nama.

RIJEKA – STUTTGART - 1 kaktus
Četvrtak, HRT 2, 20.37

Reporter Drago Ćosić cijelo vrijeme utakmice govori o premoći i pobjedi Dinama. Na kraju Dinamo gubi sa 2:0, a trener Jurčić, koji je opet postavio defanzivnu igru, iznenada otkriva da mu pola momčadi ne može trčati. Poslije ovoliko nepravodobnog otkrića očito je da su uprava Dinama i HRT kao njena politička depandansa danima unaprijed pravili bedake od onih dvadesetak tisuća navijača koji su na kraju kupili ulaznice i došli na stadion. Izgleda da na HRT-u još uvijek strepe od toga da je Tuđman živ i da navija za Dinamo. Dan poslije katastrofe zagrebačkog kluba reporter Stjepan Balog komentira utakmicu Rijeka – Stuttgart i već u prvoj minuti drugog poluvremena postaje vidjelac, pa kaže: \"Vidi se da Rijeka ne može izdržati taj tempo svih 90 minuta\". Slijepi za naknadnu hrabrost vidioca Baloga, kojoj je vrata otvorilo Jurčićevo izmotavanje, igrači Rijeke zabijaju dva gola Stuttgartu i pobjeđuju.

GLOBALNO SIJELO - 1 vijenac
Petak, HRT 2, 10.57

Emisija je emitirana u rujnu prošle godine, jedne srijede poslije Dnevnika. Vjeran Mwzišurac čita međunajave s onim svojim istim grčem umjesto s osmijehom, s kojim danas čita vijesti na Trećem programu HTV-a. Za V. M. nema nade, ali pravi biseri ove dragocjene emisije uvijek su reportaže koje najavljuje: gazda psa koji u Samoboru roni u bačvi i u potoku, mađioničar koji u Puli vozi bicikl zavezanih očiju i neoženjeni kolekcionar starih igračaka. Emisija prožeta dobrim duhom velikog Joška Martinovića ukinuta je prije mjesec dana, čega se dobro prisjetiti na današnji Dan žrtava totalitarnih i autoritarnih režima. Sasvim nevino Globalno sijelo tipična je žrtva: 13 godina nije nikome smetalo, bilo je gledano, jeftino i kvalitetno, stvaralo je nove reportere, a sada je svrstano u rang propalih programskih hirova kao što su Spektar, Nulta točka, Horizonti, kojima je sada opravdano došao kraj.

MAJSTORI SVIRAČI: BIG BAND POŽEGA 2. DIO - 1 vijenac
Subota, HRT 2, 10.12

Ona djeca od prošle subote i danas složno pušu u svoje instrumente, pod vodstvom odraslog Zvjezdana Marjanovića, najboljeg bas-gitarista u državi koji ih je prije dvije godine okupio u orkestar koji sada svira u Lisinskom, tri stvari: \"Pick Up The Pieces\", \"Fever\" (pjevačica Dina Rizvić) i \"Spain\". Mladi voditelj Ivan Planinić najavljuje da će treći dio \"Big Banda Požega\" biti emitiran iduće subote, čemu se unaprijed radujemo kao čvrstom jamstvu jer normalne glazbe nema na HRT-u, a pogotovo nema normalnih mladih izvođača koje svirkom iz zadnjeg reda podupiru stare kvrge požeške. O sebi su govorili Mirko Ćaćić (vozač busa i skaut), Alen Tuličić (eufonij), trubač Vjekoslav Seifert i studentice druge godine na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji: trombonistica Barbara Ćavar i flautistica Eva Cigić. Tko ovo ne bude gledao iduće subote u deset ujutro na Drugom programu HRT-a, propustit će zadnju priliku.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.