SIROMAŠTVO U STARIJOJ DOBI

Tužna priča umirovljenika: 'Ostao sam bez svih. Svaku večer ostavljam oporuku na stolu ako umrem'

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Tužna priča umirovljenika: 'Ostao sam bez svih. Svaku večer ostavljam oporuku na stolu ako umrem'
10.06.2023.
u 10:54
Njegov brat, rudar, umro je četiri dana prije svog 41. rođendana, dok je njegova sestra preminula prije pet godina. Njegovi roditelji umrli su u razmaku od 27 sati
Pogledaj originalni članak

U potpunosti sam sam. Nemam nikakve rodbine. Samo postojim, priča je 76-godišnjeg Johna Fostera koji već godinama živi sam u svojoj kući, u potpunom mraku jer ne može platiti račun za struju. Svaku večer i ostavlja svoju oporuku na stolu, u slučaju da se više nikad ne probudi iz sna. 

O njegovoj životnoj situaciji britanski Channel 4 snimio je kratki dokumentarac u kojem je Foster objasnio kako je nekoć kuću dijelio sa svojim roditeljima i dvoje braće, no sada nema nikoga. Njegov brat, rudar, umro je četiri dana prije svog 41. rođendana, dok je njegova sestra preminula prije pet godina. Njegovi roditelji umrli su u razmaku od 27 sati. Sada svaku večer na stol stavlja oporuku i sve papire za sprovod, prenosi Daily Mail

- To sam počeo raditi kada mi je sestra umrla. Nemam obitelj, svi su otišli. Ako netko dođe u kuću, ovo će biti prva stvar koju će vidjeti. Moći će nazvati ljude koji organiziraju sprovod - ispričao je. Na pitanje osjeća li se ikad tužnim, Foster odgovara: 'Pitajte me radije osjećam li se ikad sretnim. Tužan sam stalno - dodao je. 

VEZANI ČLANCI:

Ispričao je kako se nikada nije udavao i nema djece, a sada ne može vjerovati da se našao u ovakvoj situaciji. - Ako izgubiš jednog ili dva člana obitelji, dovoljno je užasno, ali kada izgubiš sve - to je noćna mora - kazao je. Zbog toga što je izoliran od svijeta, John nije ni znao da ima pravo na benefite u iznosu od 131,25 funti tjedno. - Sada dobivam puno više novaca na koje nisam ni znao da imam pravo na njih - ispričao je.

U dokumentarcu su izneseni i poražavajući podaci vezani uz siromaštvo starijih osoba: jedan od pet umirovljenika u Velikoj Britaniji (19%) iznad 65 godina ranije odlazi u krevet kako bi bili na toplom, dok 1.8 milijuna starijih u potpunosti je ugasilo grijanje kako bi uštedjeli na hrani. Osim toga, čak 59 posto starijih od 65 kazao je kako grijanje koristi manje nego što bi to inače činili.

>> VIDEO Nestvarne posljedice razaranja brane u Ukrajini: Ovaj grad je u potpunosti potopljen

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pažnje?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 21

DU
Deleted user
13:11 10.06.2023.

Muškarci se žene a žene se udaju ako niste znali. To se uči u osnovnoj školi!

DA
DarkoIvica
12:49 10.06.2023.

Jasno mi je da prevodi Google umjesto vas, pa vjerojatno zato piše da se on nije udao pa zato nema djece...

Avatar votum
votum
14:10 10.06.2023.

Kad se nije udavao ko mu kriv 😏 ... i zašto piše oporuku? Kome? Šta ga briga kad njega ne bude...