Suđenje za kamione

Tužiteljica: Sucu nije važno tko je skrivao i lažirao dokumente

Foto: Petar Glebov/PIXSELL
Tužiteljica: Sucu nije važno tko je skrivao i lažirao dokumente
06.12.2013.
u 13:04
Uvijek je jedna strana u postupku nezadovoljna odlukom, no to ne može biti razlog za izuzećem suca koji je odluku donio ni predsjednika vijeća koji je odluku objavio - rekao je Horvatović, koji je prekinuo današnju raspravu na suđenju Berislavu Rončeviću nakon što je Uskok zatražio njegovo izuzeće
Pogledaj originalni članak

Sudac Željko Horvatović, predsjednik sudskog vijeća na suđenju bivšem ministru obrane Berislavu Rončeviću za nabavu kamiona iz 2004., prekinuo je današnju raspravu nakon što je Uskok zatražio njegovo izuzeće zbog sumnje u pristranost.

Rasprava će se nastaviti nakon što predsjednik suda Ivan Turudić odluči o zahtjevu, no Horvatović je iskoristio priliku te je tužiteljima poslao jasnu poruku da ne odobrava to što je o njihovom zahtjevu prvo doznao iz medija prije dva dana a da je tek neposredno prije same rasprave stigao i službeni zahtjev. Usput je i odgovorio na optužbe u pristranost.

- Budući da je Uskok u medijima objavio da će tražiti izuzeće, navodim sljedeće: Uskok navodi da sam odbio provesti dokaze što nije točno jer je o tome odlučivalo sudsko vijeće. Uvijek je jedna strana u postupku nezadovoljna odlukom, no to ne može biti razlog za izuzećem suca koji je odluku donio ni predsjednika vijeća koji je odluku objavio - rekao je Horvatović u kratkom obraćanju.
Tužiteljica Ksenija Pavić naknadno je medijima iznijela razlog za traženjem izuzeća Horvatovića navodeći da sumnja u njegovu pristranost proizlazi iz odbijanja da se saslušaju dva svjedoka koje je Uskok predložio na prethodnoj raspravi od 3. prosinca.

Smatraju da ta dva svjedoka imaju saznanja o ključnim činjenicama iz postupka nabave kamiona 2004., a da se za to doznalo tek nakon što je drugooptuženi Ivo Bačić iznoseći svoju obranu progovorio o vlastitim sumnjama u muljaže. U svojoj izjavi nije štedjela Horvatovića.

- Predsjednik vijeća, kao iskusan sudac, zaključio je da je to nevažan dokaz, da je nevažno tko je vršio pritisak na članove povjerenstva da potpišu zapisnik o radu u kojem uopće nisu sudjelovali, da je nevažno tko je od nadležnih tijela skrivao dokumentaciju vezanu za postupak nabave, i da je posve nevažno tko je i na koji način sačinjavao neistinitu i nepotpunu informaciju koja je upućena, ni manje ni više nego predsjedniku Republike kao vrhovnom zapovjedniku u cilju njegovog obmanjivanja.

Sve to za ovaj sud jesu nevažni dokazi - izjavila je medijima tužiteljica. Sukladno zakonskim odredbama, naglasila je, predsjednik vijeća je taj koji rukovodi raspravom, i zato je zatraženo samo njegovo a ne izuzeće cijelog tročlanog vijeća. Na pitanje je li mogla na prethodnoj raspravi najaviti da će tražiti izuzeće, jer je bilo vidljivo da je Horvatovića naljutilo to što je o tome prvo doznao iz medija, Ksenija Pavić je odgovorila kako će o njihovom zahtjevu odlučiti predsjednik suda te da će se vjerojatno očitovati i o tome što je Horvatović rekao na tu temu.

Rončević i njegov odvjetnik Krešimir Vilajtović nisu htjeli komentirati a Bačićev odvjetnik Ivo Farčić samo je kratko izjavio da je, po njegovom mišljenju, zahtjev Uskoka neosnovan jer su dosad svi saslušani svjedoci bili svjedoci Uskoka, a samo jednog je predložila obrana, a da je Horvatovićeva odluka o odbijanju novih svjedoka argumentirana. Budući da je rasprava prekinuta zbog zahtjeva za izuzećem, nije se ni spominjala izmijenjena oputžnica koju je na prethodnoj raspravi najavio Uskok.

Slučaj Berislava Rončevića: Tužitelji ‘siluju’ već poništenu presudu

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.