HALUK EYIDOGAN

Turski seizmolog: Hrvatski potres imao je dva predznaka

Foto: Igor Kralj/PIXSELL
Petrinja: Peti dan nakon razornog potresa saniraju se posljedice
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
Petrinja: Peti dan nakon razornog potresa saniraju se posljedice
05.01.2021.
u 08:25
Potresi se ne mogu predvidjeti, ali uz modernu opremu i praćenje ovih pojava može se sustav pripremiti za potencijalnu opasnost, kaže seizmolog Haluk Eyidogan
Pogledaj originalni članak

Turski seizmolog Haluk Eyidogan s istanbulskog sveučilišta analizirao je potres koji je 30. listopada pogodio Tursku i odnio 117 života te potres koji je pogodio Hrvatsku 29. prosinca i ugasio sedam života.

– Pojava predšokova, predznakova vrlo je važna sa seizmološkog gledišta. Naravno, potresi se ne mogu predvidjeti, ali uz modernu opremu i praćenje ovih pojava može se sustav pripremiti za potencijalnu opasnost. Ako te pojave postanu sve učestalije, može se očekivati potres. To se vidjelo i u našem slučaju, a vjerojatno će i vaši seizmolozi potvrditi istraživanjem isti slučaj – rekao je prof. Eyidogan, pišu 24 sata.

Predznakovi su aktivnosti koje su započele 23. prosinca s magnitudom 1,3, a nastavile se 28. prosinca s magnitudama 5,2 i 5.

Objasnio je zašto je Izmir stradao u potresu.

– Velike štete u centru Izmira bile su zbog tri čimbenika. To su izmirsko zaljevsko područje koje je smješteno na bazenu koji pojačava potresne valove, neusklađenost s propisima u vezi s potresima, značajan dio zgrada sagrađen je 1990-ih, kad građevinske inspekcije nisu provedene – rekao je.

VIDEO Na jezeru snimljen trenutak potresa u Petrinji, od zvuka se ledi krv

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 44

PE
peronja
10:05 05.01.2021.

ovo kaj veli Turčin drži vodu. No mene fasciniraju ovi sveznajući komentatori koji ne samo sve znaju nego i pljuju ljude koji pokušavaju znanstveno shvatiti proces potresa.

Avatar neomarxisticka extr. ljeviciva
neomarxisticka extr. ljeviciva
22:48 05.01.2021.

prvi predznak potresa su bili srpski zlocini po glini i okolici a drugi predznak je bio neprocesuiranje srpskih zlocinaca koji po hrvatskoj slobodno setaju dok krv zrtava za pravdom vapi.

Avatar Roy Bean
Roy Bean
18:56 05.01.2021.

Je i Banditićev genijalac Pavle Kalinić je prije više od dvije godine izjavio da su on i njegova "ekipa" spremni za potres. I da ih ništa ne može iznenaditi. Tako i ovaj turčin predviđa potrese po cijelom svijetu samo ne u Turskoj.