IZDANO UPOZORENJE

Tržište lažnih lijekova cvate, stručnjaci zabrinuti: 'To može izazvati ozbiljne posljedice'

Foto: Josip Regovic/PIXSELL
Tržište lažnih lijekova cvate, stručnjaci zabrinuti: 'To može izazvati ozbiljne posljedice'
25.01.2021.
u 11:37
"Krivotvoreni lijekovi mogu sadržavati opasne aditive i nepoznate sastojke koji mogu izazvati ozbiljne posljedice za zdravlje pacijenta, srčani zastoj, anafilaktički šok, a na koncu i smrt", kaže Marika Ćebo, mag.pharm., zamjenica ravnatelja Ljekarne srce
Pogledaj originalni članak

Sve je više lažnih oglasa o tzv. ljekovitim proizvodima, pripravcima i metodama, upozoravaju Hrvatska liječnička komora i Hrvatska ljekarnička komora. U takvim oglasima i tekstovima se često pojavljuju izmišljene izjave ili intervjui stvarnih ili lažnih liječnika i ljekarnika. Stanje je zadnjih mjeseci eskaliralo te su oglasi s izmišljenim preporukama i savjetima uglednih hrvatskih liječnika i ljekarnika rezultirali velikim interesom naših građana za tzv. ljekovitim proizvodima. 

"Upozoravamo građane da se ovdje ne radi samo o neistinitom oglašavanju te eklatantnoj krađi identiteta uglednih stručnjaka, nego i opasnosti da proizvodi koji se tako oglašavaju sadržavaju toksične tvari koje mogu ozbiljno narušiti zdravlje, pa i uzrokovati smrt“, ističe dr.sc. Krešimir Luetić, predsjednik HLK-a.

Fenomen krivotvorenja lijekova je u porastu te je veliki problem u cijelom svijetu, kazala je Marika Ćebo, mag.pharm., zamjenica ravnatelja Ljekarne srce, ljekarne Osječko-baranjske županije, u razgovoru za Glas Slavonije.

"Krivotvoreni lijekovi mogu sadržavati opasne aditive i nepoznate sastojke koji mogu izazvati ozbiljne posljedice za zdravlje pacijenta, srčani zastoj, anafilaktički šok, a na koncu i smrt. Upitna je i terapijska vrijednost takvih lijekova. Koriste se bez stručnog savjeta magistra farmacije te je pacijentu uskraćena korisna informacija o mogućim nuspojavama ovih lijekova", upozorava Ćebo.

Hrvatska agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) upućuje građane da lijekove kupuju isključivo na ovlaštenim prodajnim mjestima, jer se tamo nalaze provjereni i odobreni lijekovi.

 

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

KS
kum stevica
20:13 15.02.2024.

Izgleda da je legalna Farmafija dobila konkurenciju, pa sad digli uzbunu