Odluka je pala?

Trump se povjerio: Napustit će klimatski sporazum

Foto: Reuters/PIXSELL
G7
Foto: Reuters/PIXSELL
G7
Foto: Reuters/PIXSELL
Foto: Reuters/PIXSELL
G7
28.05.2017.
u 08:32
Osobama od povjerenja američki predsjednik je povjerio kako želi napustiti međunnarodni sporazum o klimatskim promjenama
Pogledaj originalni članak

Američki predsjednik Donald Trump kazao je osobama od povjerenja među kojima je i ravnatelj Agencije za zaštitu okoliša Scott Pruitt kako namjerava napustiti međunarodni sporazum o klimatskim promjenama, prenio je u subotu medij Axios pozivajući se na tri različita izvora s izravnim saznanjima.

U subotu Trump je na Twitteru napisao kako će sljedećeg tjedna donijeti odluku hoće li podržati pariški klimatski sporazum.Bijela kuća nije odgovorila na zahtjev za komentarom vijesti. Izvor koji je u kontaktu s dužnosnicima uključenima u donošenje odluke za Reuters je kazao kako je za sljedeći tjedan planirano nekoliko sastanaka s prvim ljudima energetskih tvrtki i drugima o klimatskom sporazumu uoči očekivane Trumpove objave kasnije tijekom tjedna. Reuters napominje kako nije jasno hoće li se ti sastanci uopće održati.

"Donijet ću konačnu odluku o Pariškom sporazumu sljedećeg tjedna!", napisao je u tvitu zadnjeg dana summita sedam najrazvijenijih zemalja svijeta u Italiji na kojem je odbio podleći pritiscima saveznika da podrži sporazum koji je 2015. dogovoren i označio je prekretnicu u borbi protiv klimatskih promjena.

Trump je globalno zatopljenje nazvao prijevarom i izložen je udruženom naporu svjetskih vođa da poštuje pariški sporazum o ograničavanju emisije ugljičnog dioksida. Njegova nespremnost da prihvati prvi pravno obvezujući globalni klimatski sporazum koji je potpisalo 195 zemalja iznervirao je njemačku kancelarku Angelu Merkel.

"Čitava rasprava o klimi bila je vrlo teška da ne kažem vrlo nezadovoljavajuća", kazala je novinarima. "Nema naznaka hoće li SAD ostati uz Pariški sporazum ili ne".

GUVERNERKA ZGROZILA AMERIKU

'Bio je gadan i zao. Smrdio je i ganjao djecu. Jarac je poskočio i ispalila sam hitac'

Priznanje je objavila u svojoj knjizi „Nema povratka“ koja je mješavina autobiografije, političkih analiza napada na demokrate, kako bi lustrirala odlučnost da provodi teške odluke. Svoga psa Cricketa odvezla je do šljunčare i jednostavno ga upucala. "To nije bio ugodan posao, ali morao se obaviti", napisala je. Kad ju je već uhvatio trenutak iskrenosti, političarka na koju Trump ozbiljno računa, priznala je i da je usmrtila jarca kojeg je držala njezina obitelj

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 27

Avatar ludiplavi24
ludiplavi24
11:35 28.05.2017.

Volio bih komentirat ovu temu al se bojim kartona pošto sam nebrojeno puta ga dobio bez psovanja,vrijeđanja,prostota, ničeg, bez razloga. Samo sam izrazio mišljenje i za to bio nagrađen kartonom. Sloboda demokratskog izražavanja mišljenja na nivou! Evo gaaa ide! Karton, samo što nije..!

ZI
zimerman
04:18 29.05.2017.

Trump je u pravu, klimatske promijene nije stvorio covijek niti ih moze zaustaviti . Naj bolji primijer je ledeno doba , ....Ko je tada vozio auta I zagadjivao okolinu ? Takodje na nasim prostorima imamo dokaze da je postojalo panonsko more.

Avatar vilimstvor
vilimstvor
18:08 28.05.2017.

@slaven0 Razina co2 iznosi 365 dijelova na milijun, što je na doljnjoj granici učinkovitosti fotosinteze, odnosno jako blizu 220ppm na kojoj svaka fotosinteza prestaje. Nadalje, co2 je vrlo slab staklenički plin obzirom da apsorbira vrlo uzak dio svjetlosnog spektra, najučinkovitiji staklenički plin je vodena para koje u atmosferi ima sto puta više od co2, pa nitko zbog nje ne diže paniku. Kako vodene pare ima sto puta više od co2, znači da co2 čini 1% stakleničkog efekta (odnosno činio bi, kad bi co2 bio jednako efikasan staklenički plin kao vodena para), ukupan udio co2 u atmosferi prouzročen ljudskom djelatnošću je 4%, pa dolazimo do zaključka da ljudska djelatnost utječe na efekt staklenika 4% od ukupnih 1% koliko je co2 kriv. Činjenice nije dovoljno znati, treba o njima i mučnuti glavom ;)