ODMAZDA PREDSJEDNIKA NA ODLASKU

Trump imenovao generala za kojeg je Obama “teroristički vođa"

Foto: JONATHAN ERNST/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
FILE PHOTO: U.S. President Trump shakes hands with Krebs at Cybersecurity and Infrastructure signing ceremony in Oval Office of White House in Washington
Foto: Joshua Roberts/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
U.S. President Donald Trump plays golf at the Trump National Golf Club in Sterling, Virginia
Foto: CARLOS BARRIA/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
FILE PHOTO: U.S. President Trump delivers update on so-called Operation Warp Speed coronavirus treatment program in an address from the Rose Garden at the White House in Washington
19.11.2020.
u 06:32
Predsjednik na odlasku šokira novim imenovanjima prije napuštanja Bijele kuće
Pogledaj originalni članak

Dok su američki sudovi i suci i dalje vrlo sumnjičavi kada je riječ o pokušajima američkog predsjednika Donalda Trumpa da sudskim putem spriječi proglašenje svoga demokratskog protukandidata Josepha Bidena pobjednikom izbora, Trump se iskaljuje i otpušta dužnosnike u svojoj administraciji koje smatra nelojalnima, a istodobno zapanjuje javnost nekim novim imenovanjima.

Čistka nelojalnih

Tako je Trump iz jasnih osvetničkih pobuda razriješio ravnatelja vladine agencije za sigurnost izbora pri Ministarstvu za domovinsku sigurnost Chrisa Krebsa, i to samo zato što je Krebs izjavio da su protekli izbori bili najsigurniji u povijesti SAD-a. Krebs je 12. studenoga pozvao Amerikance da ne vjeruju neutemeljenim teorijama zavjere i tvrdnjama o biračkim aparatima koji mijenjaju rezultate izbora, pa i onda kada takve teorije dolaze od predsjednika SAD-a. Na Trumpovu odmazdu nije trebalo čekati dugo. Trump je Krebsa razriješio putem Twittera, baš kao nedavno i ministra obrane Marka Espera, koji se usprotivio Trumpovim idejama o korištenju vojske u suzbijanju uličnih nereda.

>> VEČERNJI TV Skoko komentirao američke izbore i izjave predsjedničkih kandidata Bidena i Trumpa

Svi čelnici odjela i agencija u Trumpovoj administraciji dobili su navode da otkriju i otpuste sve koji nisu lojalni Trumpu, kao i da ne surađuju s tranzicijskim timom izabranog predsjednika Bidena, dok Trump i dalje odbija priznati poraz tvrdeći kako je žrtva prevare i urote. Trump je osim Espera razriješio još nekoliko visokih dužnosnika Pentagona koji su se solidarizirali s Esperom, a na jedan od tako ispražnjenih visokih položaja u Pentagonu imenovan je bivši komentator Fox News-a i umirovljeni general Anthony Tata, koji je 2018. na Twitteru islam nazvao “najnasilnijom religijom koju poznaje”, a bivšeg predsjednika Baracka Obamu “terorističkim vođom”, nazivajući ga i muslimanom.

Iako su Tatine objave na Twitteru kasnije uklonjene, uvredljive izjave na račun islama i Obame bile su glavni razlog zbog kojeg umirovljeni general i Trumpov lojalist nekoliko mjeseci poslije nije uspio dobiti potvrdu Senata kada ga je Trump želio imenovati na dužnost podtajnika u Ministarstvu obrane, nakon čega je Tata povukao nominaciju. Tada su demokrati u Senatu upozoravali Trumpa da ne smije davati prednost stranačkoj lojalnosti u odnosu na stručnost, no nakon izbora Trump je opet imenovao kontroverznog Tatu, ali ovaj put kao vršitelja dužnosti. Neki se čak pribojavaju da ovakvim imenovanjima Trump učvršćuje kontrolu nad sigurnosnim aparatom kako bi onemogućio miran prijenos vlasti.

Otvoreno pismo liječnika

Unatoč Trumpovoj opstrukciji tranzicije, Biden pokušava napraviti ono što je u njegovoj moći. Tako je okupio malu skupinu bivših djelatnika obavještajnog sektora, obrane i diplomacije, koji pokušavaju nadomjestiti službena obavještajna izvješća što bi ih Biden trebao dobivati kao izabrani predsjednik, ali mu ih Trumpova administracija i dalje uskraćuje.

Istodobno se povećavaju strahovi da bi Trump nekim nepromišljenim potezom na samom kraju mandata mogao pokrenuti rat protiv Irana, što bi predstavljalo katastrofu za Bidena na početku njegova mandata. Odbijanje Trumpove administracije da surađuje u tranziciji vlasti najteže bi posljedice moglo imati u pandemiji koronavirusa. U SAD-u je zaraženo više od 11 milijuna ljudi, a broj mrtvih uskoro će prijeći 250 tisuća. Zbog toga su se Trumpu otvorenim pismom obratili čelnici triju udruženja liječnika pozivajući ga da prestane s opstrukcijom i počne dijeliti ključne informacije o pandemiji s Bidenovim timom. 

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 14

LI
Lionking
07:17 19.11.2020.

Jesi zaradio za sendvić štakore novinarski??? Po čemu je šokantno to što je rekao da je islam najnasilnija religija i da je Obama = Osama ? Hajde obrazloži ti nama da je drugačije

Avatar Vakserčina
Vakserčina
09:16 19.11.2020.

Odakle stižu zapovijedi za ovakve članke?

Avatar Krabat
Krabat
07:29 19.11.2020.

E, Denise, ja stvarno ne kužim dali vi to bez razmišljanja svojom glavom pišete ili po nečijem nalogu, pa zar vi ne pratite neke "strane" vijesti, Trump nije predsjednik na odlasku nego tek sad dolazi zato i mijenja sitne, pokvarene duše ali stvari se budu iskristalizirale uskoro, samo me zanima trenutak kada ćete okrenuti priču.