RASPAD OBITELJI

Triler obitelji Pukanić: Od droge i tužbi do bombe pod autom

Foto: 'Petar Glebov/PIXSELL'
'03.04.2008., Ilica 107, Zagreb - Pokusaj odvodjenja Mirjane Pukanic na prisilno lijecenje u Psihijatrijsku bolnicu Vrapce. Photo: Petar Glebov/PIXSELL'
Foto: 'Zeljko Lukunic/24sata'
'27.10.2008. Zagreb - Komemoracija za Ivu Pukanica i Niku Franjica odrzana je danas u 11.00 sati u Hypo centru.Sprovod Ive Pukanica bit ce u ponedjeljak, 27. listopada 2008. godine, u 16.00 sati na gr
Foto: 'Zeljko Lukunic/24sata'
'23.10.2008.,Zagreb, Hrvatska - Jaka ekplozija odjeknula je u Vlaskoj ulici ispred zgrade NCL grupe u kojoj je smjestena redakcija tjednika Nacional. Bomba je eksplodirala ispod Pukaniceva Lexusa. U e
Foto: 'Goran Jakus/PIXSELL'
'25.11.2010., Zagreb - Trg Bana Jelacica, povodom Medjunarodnog dana borbe protiv nasilja nad zenama udruga BaBe organizirala je komemorativni skup, a SDP pokaznu vjezbu, vjestine samoobrane, koju su
Foto: 'Goran Jakus/PIXSELL'
'18. 12. 2009, Zagreb; Hrvatska - U Miramarsko 11b u uredu HHO odrzana je izvanredna konferencija za medije povodom fizickih prijetnji glavnom predsjedniku HHO Ivanu Zvonimiru Cicku koje je dozivio is
Foto: ''
'dr ilinka serdarevic iz neprofitne udruge tarra... za s pantelica snimio p lovrovic'
Foto: 'Aktual/PIXSELL'
'07.06.2011., hotel The Regent Esplanade, Zagreb - Svecana promocija novog tjednika Aktual. Sina Karli. Photo: Aktual/PIXSELL'
Foto: 'Slavko Midzor/PIXSELL'
'31.10.2011., Zagreb - Na opcinskom kaznenom sudu odrzana je glavna rasprava protiv okrivljenika Darka Zadre. Darko Zadro ubio je neznanca u kladionici i otisao u kafic preko puta gdje je i uhicen. Ph
Foto: 'Petar Glebov/PIXSELL'
'25.11.2009, Zagreb, Hrvatska - Izricanje presude Mirjani Pukanic na Opcinskom kaznenom sudu. Pukanic se nije pojavila na sudu, a njena odvjetnica Visnja Drenski Lasan opravdala je njen izostanak bole
10.01.2012.
u 10:00
Mirjana iz dvorišta Psihijatrijske bolnice Vrapče nije htjela kući sa suprugom, već je u auto sjela s čelnikom HHO-a te je brzo prebačena u sigurnu kuću u Rijeci.
Pogledaj originalni članak

Do 3. travnja 2008. godine supruga i brak tadašnjeg vlasnika tjednika Nacional Ive Pukanića široj javnosti bili su nepoznanica. Afera je buknula objavom dramatičnih snimaka prisilnog uguravanja Mirjane Jusup Pukanić s lisicama na rukama u vozilo hitne pomoći, koje ju je odvezlo na psihijatriju u Vrapče. Mučno se naguravanje, vezivanje i odvođenje odvijalo pred novinarima, koje je supruga medijskog izdavača pozvala u njihov stan kako bi im obznanila da je suprug zlostavlja i pokušava je prikazati psihičkom bolesnicom. Taj čin pokrenuo je nevladine udruge, u prvom redu B.a.B.e. i HHO. Tražili su od institucija istragu o prisilnoj hospitalizaciji, očitovanje MUP-a zatražio je i predsjednik saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Ranko Ostojić, a odvođenje Mirjane Jusup Pukanić privuklo je pozornost i međunarodnih institucija.

Smiješna organizacija

Postavljalo se pitanje kako je liječnica opće medicine potpisala uputnicu za prisilno liječenje uz obrazloženje da je Mirjana opasna ako nije uopće bila prisutna. Novinari su svjedočili da opasna nije bila. Uslijedio je pokušaj ubojstva Ive Pukanića, i to u središtu grada, u Ilici gdje je stanovao. Prema njegovim navodima, nepoznati je muškarac pucao, ali i promašio, a u zrak je opalio i Ivo. Mirjana je prema sudskoj odluci puštena iz bolnice nakon tjedan dana, a izlazak iz Vrapča opet je bio medijski spektakl. Po nju je došao suprug Ivo, ali i Ivo Banac iz HHO-a.

– U Vrapče je odvedena s lisicama na rukama, a iz bolnice je puštena s običnim papirićem i bez recepata za terapiju, već samo s usmenim informacijama i naputkom da se javi u Vinogradsku bolnicu – kazala je tada Sanja Sarnavka iz udruge B.a.B.e. ocijenivši slučaj "najmračnijim obiteljskim obračunom" kakav odavno nije vidjela.

Mirjana iz dvorišta bolnice tada nije htjela kući sa suprugom, već je u auto sjela s čelnikom HHO-a te je brzo prebačena u sigurnu kuću u Rijeci. Ondje je nekoliko mjeseci boravila pod okriljem udruge Terra koja se bavi radom s ranjivim i marginaliziranim skupinama.

– Dok je bila kod nas, bila je u redovitom psihotretmanu – kazala je dr. Ilinka Serdarević, psihoterapeut i voditeljica Terre. Na dan izlaska iz Vrapča, Mirjana Pukanić otkazala je punomoć odvjetniku Darku Zadri, kojeg je dva dana prije Ivo Pukanić naveo kao jednu od osoba povezanih s njegovim navodnim ucjenjivačima, optuživši i Mirjanu da je ovisnica o kokainu. Ubrzo je Ivo Pukanić u Nacionalu objavio kompletnu liječničku dijagnozu svoje supruge, nakon čega je u lipnju 2008. jednoglasnom odlukom Vijeća časti izbačen iz Hrvatskog novinarskog društva jer je time prekršio sve etičke norme.

Puki je taj čin posprdno komentirao nazvavši HND smiješnom organizacijom, a Mirjana je naknadno izjavljivala da ga je unatoč tome izbacivanje iz strukovne udruge pogodilo.

Okončan brak

I dok su mnogi sumnjali u Pukijeve tvrdnje o neuspjelom atentatu, javnost je bila zaprepaštena kad je 23. listopada 2008. u središtu Zagreba eksplodirala bomba ispod automobila u koji su ušli Ivo Pukanić i Niko Franjić, direktor marketinga Grupe NCL.

Usmrtila ih je u pravoj mafijaškoj maniri, a za ubojstvo su 3. studenog 2010. godine ukupno na 150 godina zatvora osuđena šestorica osumnjičenih.

Od tragične pogibije oca, Sara Pukanić živi sama, odnosno pod pokroviteljstvom svoje tete Anke, ali s majkom do kraja odbija komunicirati još od nemilog skandala s Vrapčem. Međutim, nije to bio jedini razlog, jer razdora i slojevito loših odnosa u disfunkcionalnoj obitelji Pukanić otpočetka nije manjkalo. Iako nitko od članova nesretnih obitelji Jusup i Pukanić o tome nije želio javno govoriti, bogatstvo koje su bivši bračni drugovi Mirjana i Ivo stekli, po nekima zahvaljujući ponajviše njezinoj pokojnoj majci Mariji, uvelike je pridonijelo svađama, a na kraju i potpunom prekidu komunikacije Sare s pokojnom majkom.

Nakon očeve smrti, djevojka je inzistirala na okončanju brakorazvodne parnice koju je Mirjana bila pokrenula nekoliko mjeseci uoči atentata na novinskog izdavača u listopadu 2008. godine, čiji pravi motiv ubojstva na parkiralištu kao i naručitelj do danas još nisu utvrđeni, pa je brak pravomoćno na kraju, dakle nakon Pukanićeve smrti, razvrgnut te će se zbog toga konačno moći provesti ostavinska rasprava za ubijenim Pukanićem.

– Čekalo se da se pravomoćno utvrdi da je brak razvrgnut, a sada čekamo poziv za održavanjem ostavinske rasprave – kaže odvjetnik Davor Cahun koji uz Veljka Miljevića zastupa Saru Pukanić. Djevojka je inače jedina nasljednica ubijenog izdavača koji iza sebe nije ostavio nikakvu oporuku, a što će sve ući u njegovu ostavinsku masu, tek će se utvrditi. S obzirom na to da je Sara jedina nasljednica iza svoje majke, također će se morati pojaviti i na njezinoj ostavinskoj raspravi.

Što je Mirjana Jusup Pukanić imala od nekretnina, provjerit će se uvidom u zemljišne knjige, ali će se provjeriti i stanje na njezinim bankovnim računima kako bi se utvrdilo ima li na njima novca. Poznato je da je nesretna žena naslijedila od svoje majke veću količinu novca, no koliko joj je ostalo, nitko ne može s preciznošću reći s obzirom na to da gotovo dvije godine nije komunicirala ni s kim.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pažnje?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 29

Avatar Don-Corleone
Don-Corleone
12:42 02.04.2014.

Mozda mu je i supruga narucila ubistvo,,i ako je,,neka je,,nasilnik koji maltretira zene,,,,neka se sada sa crvima bori,,,

KO
Kora
10:29 10.01.2012.

Lešinarenje po medijima je degutantno. Mirjana Pukanić je bila nezaštićena kako živa, tako i mrtva! Evo, kraj nje nisu nađene tablete! A u medijima se pronosi da je ona bila pacijent praktički bez radne sposobnosti, bez duše, netko tko je bio tek objektivni faktor u životu Ive Pukanića! U sinoćnoj emisiji na tu temu novinar Berislav Jelinić je dosegnuo najniže dno dna - razbacujući se diskvalificirajućim ocjenama i dijagnozama na račun Mirjane, i to kao negdašnji vjerni suradnik Ive Pukanića!!! Zašto kaljaju tu nesretnu, mrtvu ženu?

BI
billynik
10:13 10.01.2012.

@mikrogrizzly - potpisujem