ženska prava

Tri žene dobile Nobela za mir zbog borbe protiv seksualnog nasilja

Foto: AFP/Pixsell
Tri žene dobile Nobela za mir zbog borbe protiv seksualnog nasilja
10.12.2011.
u 17:46
Liberijska predsjednica Ellen Johnson Sirleaf, njena zemljakinja Leymah Gbowee i Jemenka Tawakkul Karman primile su nagrade u Gradskoj vijećnici
Pogledaj originalni članak

Tri žene koje su se borile protiv nepravde, diktature i seksulanog nasilja u Liberiji i Jemenu dobile su Nobelovu nagradu za mir na ceremoniji u Oslu. Liberijska predsjednica Ellen Johnson Sirleaf, njena zemljakinja Leymah Gbowee i Jemenka Tawakkul Karman primile su nagrade u Gradskoj vijećnici.

Predsjedavajući Odbora za nagrade Thorbjoern Jagland rekao je da ove žene predstavljaju borbu za ljudska prava, mir i jednakost žena. Od 2004. nijedna žena ili osoba iz subsaharske regije Afrike nije dobila nagradu, a tada je Nobelom nagrađena Wangari Maathai iz Kenije koja je mobilizirala siromašne žene da se bore protiv deforestacije tako što će saditi drveća.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pažnje?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 14

OB
-obrisani-
19:26 10.12.2011.

10.12.2011. u 18:22h Stockholm je napisao/la: Thorbjörn Jagland je nesto manje obdaren inteligencijom pa je nagrada Jemenki Tawakkul Karman, koja ima ipak kamenodobne nazore o mnogocemu, prava sramora. Ali od Norveske se moze svasta ocekivati ... Nobelova nagrada za mir, koja se podeljuje u Oslu, je vec 25 godina prava farsa .. ...... Zar se ti nisi nominovao za nagradu? Ti bi mogao dobiti za medicinu Nobelovu nagradu. Kao medicinski fenomenj . vise od tri puta si punoletan a zivis nepovezan sa mozgom

ST
Stockholm
19:37 10.12.2011.

Danas se onim 177 zidovskim Nobelovcima pridruzilo 5 novih ... Od toga je jedan od njih deseti Izraelac. Hura, hura, hura!

ST
Stockholm
18:22 10.12.2011.

Thorbjörn Jagland je nesto manje obdaren inteligencijom pa je nagrada Jemenki Tawakkul Karman, koja ima ipak kamenodobne nazore o mnogocemu, prava sramora. Ali od Norveske se moze svasta ocekivati ... Nobelova nagrada za mir, koja se podeljuje u Oslu, je vec 25 godina prava farsa ..