Borba za Željezaru

Tri ozbiljna kandidata za sisačkog proizvođača cijevi

Foto: 'Nikola Cutuk/PIXSELL'
Tri ozbiljna kandidata za sisačkog proizvođača cijevi
19.05.2012.
u 08:54
Talijanski Danielli, slovačka Podbrezova i Petar Pripuz s ponudama idu američkom CMC-u
Pogledaj originalni članak

I ovotjedni posjet predstavnika talijanske tvrtke Acciaierie Bertoli Safau S.p.A. županici Sisačko-moslavačke županije pokazuje kako je ova tvrtka, koja je sastavni dio svjetske grupacije Danieli, itekako zainteresirana za kupnju sisačke željezare od američkog CMC-a.

Dodatni plus za prodaju je i najava ukidanje carina EU-a na bešavne cijevi iz Siska, koje su glavni proizvod sisačke željezare činile 30 posto skupljim i time nekonkurentnim na europskom tržištu. Nakon niza godina sada se u Europskoj uniji jako žure ukinuti carine, što govori da je upravo netko iz Unije mogući kupac Željezare. Potvrđeno je kako su tri ozbiljne ponude na stolu CMC-a. Najizgledniji su već spomenuti Talijani, budući su oni bili uključeni u izgradnju nove čeličane. Većina valjaoničke tehnologije je talijanska pa su im željezara i njene proizvodne mogućnosti vrlo dobro poznate. Kao ozbiljan kandidat za kupnju spominje se ponovo i slovačka Podbrezova, koja je i ranije kandidirala za željezaru. I Slovacima je željezara vrlo dobro poznata, jer su dvije željezare godinama uspješno surađivale.

Ne treba zanemariti ni ponudu domaćeg poduzetnika Petra Pripuza koji u krugu željezare već ima nekoliko tvrtki. Kao što je poznato, Pripuz je u stečaju kupio splitsku željezaru, kada nitko nije htio preuzeti takav rizik. On je tamo normalizirao proizvodnju, no upitno je kolike su njegove financijske mogućnosti obzirom da CMC za Željezaru traži dosta veliki iznos. Dakako, moguća je i opcija da pogone između sebe \"podijeli\" više spomenutih tvrtki, ali više puta su predstavnici CMC-a rekli kako im je u interesu da se željezara proda kao jedna cjelina. (zs/VLM)

britanski mediji pišu

Raspada li se kraljevska obitelj? Problemi u odnosima se nižu, a teške dijagnoze omiljenih članova brinu fanove

Dvoje ljudi vodi tešku borbu, a u javnosti su uvijek nasmijani i dobro raspoloženi. Mašu svojim obožavateljima jednako kao što su im mahali kada su pucali od zdravlja i na stolu su im bila samo najfinija jela u najskupljim porculanskim tanjurima. Takvom životu sada se mogu samo nadati, a nadaju se i njihovi fanovi koji budno prate svaki njihov korak i zamišljaju kako bi im život bio bolji da su se rodili pod malo sretnijom zvijezdom. No barem je na ovom primjeru vidljivo da je ta sretnija zvijezda samo privid, a može nam biti i lekcija da uživamo u onom što imamo, ponajviše ako smo zdravi.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

IB
istina_boli
22:02 20.05.2012.

Dok se sve to pokrene pojesce zeljezaru hrdza.