MAX DONOSI

Tko je Mario Jelavić, novi Hrvat na putu za Atletico Madrid

Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
MAX SPECIJAL 23.07.2012., Omis - Mario Jelavic, mladi perspektivni nogometas koji je karijeru zapoceo u Hajduku, potpisao je ugovor s Manchester City-em. Photo: Ivo Cagalj/PIXSELL
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
Atletico Madrid's newly signed player, Croatian Mario Mandzukic, poses during a media presentation at the Vicente Calderon stadium in Madrid July 24, 2014. REUTERS/Juan Medina (SPAIN - Tags: SPORT SOCCER)
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
REFILE - CLARYFING NAME OF THE STADIUM Atletico Madrid coach Diego Simeone juggles with the ball during the final practice session of his team at the Luz stadium one day ahead of the Champions League soccer final between Real Madrid and Atletico Madrid in
20.08.2014.
u 16:45
Diego Simeone mladog je Omišanina Marija Jelavića pozvao da odradi trening s prvom momčadi. Struka u Atleticu zadovoljna je...
Pogledaj originalni članak

Senzacionalna vijest stigla nam je ovih dana iz španjolske prijestolnice. Madridski Atletico uskoro će potpisati ugovor s još jednim hrvatskim nogometašem. Riječ je o Mariju Jelaviću, dvadesetogodišnjaku iz Omiša koji je pažnju na sebe skrenuo u Hajdukovom omladinskom pogonu, kao i na pripremama s prvom momčadi kada je u Hajduku bio Krasimir Balakov.

Jelavić je imao kratku epizodu u Slaven Belupu kao i Bochumu. Najzvučnija priča do odlaska u Atletico, vezana za Jelavića, bila je ona kada je bio na probi u Manchester Cityju kod Roberta Mancinija. Jelavić je igrao i u mladim hrvatskim nacionalnim vrstama. U Madridu je već desetak dana, gdje radi pod paskom Oscara Mene, od veljače trenera Atleticove B momčadi. Španjolski mediji sugeriraju kako je argentinski stručnjak iznimno zadovoljan Jelavićevim karakteristikama. Odigrao je Mario već nekoliko pripremnih utakmica, a u jednoj je zabio i tri gola protiv niželigaša Colmenara. Španjolci već pišu da će Atletico u perspektivi imati dva hrvatska Marija golgetera. Informacije o tome kako će se Mario uskoro priključiti Atleticu objavili su ugledni španjolski mediji, među ostalima i As.

Tehničke detalje oko Jelavićeva odlaska u Atletico odradio je Janko Janković, bivši hrvatski nogometni reprezentativac koji dugo živi u Španjolskoj. Sada je na relaciji Hrvatska – Španjolska, s očito velikim utjecajem na struku jedne od najboljih svjetskih momčadi.

– Mogu vam potvrditi da se priča oko Marija zavrtjela u pozitivnom smjeru. U Madridu je već neko vrijeme i ovih bi dana trebao potpisati ugovor – potvrdio nam je Janko Janković.

Priča je tim senzacionalnija ako se uzme u obzir da je Mario Jelavić zadnjih pola godine bio bez kluba i u Omišu je trenirao samoinicijativno.

– Procijenili smo da je Mario dovoljno dobar potencijal da ga možemo ponuditi klubu kakav je Atletico. On je na pripreme došao u odličnom stanju i stvari se razvijaju u dobrom smjeru. Iako, ne bih želio ništa prejudicirati, pričekajmo još nekoliko dana – oprezan je Janković.

Naravno, neće valjda po starom dobrom hrvatskom običaju krenuti popularno ''bušenje'' transfera. Ako, dakle, sve bude po planu, Mario će se uskoro priključiti B momčadi Atletica i kroz tu ligu pokušati se nametnuti.

– Ma ovo mu je sjajna prilika. Sve je na njemu – jasan je Janković.

I te kakva prilika! Poznato je kako je Jelavić u rodbinskoj vezi s Ivanom Perišićem, standardnim hrvatskim reprezentativcem.

 I Perišić također smatra kako je njegov rođak na pravom nogometnom putu. Uostalom, u jednom od intervjua za sportski tjednik Max Ivan je i kazao da bi Mario mogao napraviti ozbiljnu nogometnu karijeru. Marijev otac Igor također je bivši profesionalni nogometaš koji je svojedobno igrao i u Splitu, Solinu, Hajduku i Rijeci.

Jelavić bi kroz nekoliko dana trebao potpisati ugovor i preseliti se iz Omiša u Madrid. Proteklih dana Jelavić je nekoliko puta trenirao s prvom momčadi. Jasno je da će njegov učinak sljedećih mjeseci pratiti i Diego Simeone, a kakva bi to priča bila kada bi se dva hrvatska napadača, imenjaka, našla u udarnoj Atleticovoj momčadi. O Jelaviću struka kaže kako je riječ o napadaču modernih karakteristika koji bi, ako se stvari poklope, zaista u sljedećim mjesecima mogao čak pokucati na vrata prve Atleticove postave.

Inače, Madriđani su u svoju B momčad u zadnjih nekoliko dana već doveli braniča Kostasa Rougalasa iz Olympiacosa kao i veznjaka Marija Marina iz Murcije. Inače, lani je momčad bila popunjena s nekolicinom igrača iz Gane, Senegala, Francuske... A Mario Jelavić svoje će mjesto tražiti u konkurenciji s pet španjolskih napadača s kojima u ovom trenutku raspolaže druga Atleticova momčad.

Sve su to dečki koji su prošli ozbiljne nogometne škole, a Borja Galan i Ian Gonzales Nieto došli su iz ljutitog Atleticova rivala Reala.

– Prema treninzima i utakmicama koje je do sada odradio očito je kako je Mario dovoljno dobar da se nametne na toj razini. Najvažnije je u ovom trenutku da je koncentriran na rad u tako uređenom sustavu kakav je Atletico Madrid – zaključio je Janko Janković.     

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

Avatar franioprvi
franioprvi
15:00 21.08.2014.

Iz Omisa , sa hercegovackim korjenima. Tko ce drugi ?

LI
Lisabon
11:19 22.08.2014.

Ne razumijem sta ceka udruga NAS HAJDUK.Odmah to prijaviti pravobraniocu za mladez i upozoriti da se trguje dijecom.Poslati na istu adresu kao kad su prijavili Dinamo da prodaje Hakilovica.I svakako ukljuciti staratelje ,roditelje ,susjede i pazikucu.Jer sad je trgovina dijecom presla mjeru.Dva hajdukova igraca otisla bez odstete.Tu nesto "smrdi".HŽV