Vodič kroz Dan sjećanja

Tisuće građana danas u koloni u spomen na žrtvu Vukovara

Foto: Grgur Zucko/PIXSELL
Tisuće građana danas u koloni u spomen na žrtvu Vukovara
18.11.2016.
u 06:30
Središnji događaj Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine i ove godine bit će Kolona sjećanja koja će danas okupiti nekoliko desetaka tisuća ljudi iz cijele Hrvatske, ali i inozemstva.
Pogledaj originalni članak

Kolona će, kao i svake godine, simbolično krenuti iz dvorišta Opće županijske bolnice Vukovar gdje je u studenom 1991. godine spas potražio najveći broj Vukovaraca. Uputit će se potom ulicama grada do Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata gdje će biti položeni vijenci i služena misa. Najavljen je sljedeći program:

8 sati: Učenici vukovarskih osnovnih škola zapalit će svijeće duž cijeloga križnog puta od dvorišta bolnice pa do Memorijalnog groblja. Istodobno na Gradskom stadionu u Vukovaru počinje okupljanje hrvatskih branitelja i članova obitelji ubijenih, nestalih i nasilno odvedenih.

9.30 sati: Očekivani dolazak hrvatskih branitelja i njihovih obitelji u dvorište vukovarske bolnice.

10 sati: Počinje program u dvorištu Opće županijske bolnice u kojem će nastupiti Klapa HRM Sv. Juraj, glumac Darko Milas i Vukovarac Branko Čulić. Neposredno prije početka programa očekuje se da će u dvorište bolnice doći i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik Sabora Božo Petrov, premijer Andrej Plenković i drugi visoki dužnosnici.

10.30 sati: Kreće kolona sjećanja, odnosno križni put Vukovaraca.

12.15 sati: Očekivani dolazak sudionika Kolone sjećanja na Memorijalno groblje. Na grobove na i podno bijelih križeva položit će ruže.

12.30 sati: Molitvu za žrtve iz Domovinskog rata na Memorijalnom groblju predvodit će uzoriti kardinal mons. Josip Bozanić nadbiskup zagrebački.

12.40 sati: Početak ceremonije polaganja vijenaca. Vijence će položiti predsjednica Republike Hrvatske, predsjednik Sabora, Vlade, predstavnici hrvatskih branitelja i Grada Vukovara.

13.00 sati: Na Memorijalnom groblju počinje sveta euharistija koju će predvoditi kardinal Josip Bozanić.

17.00 sati: U okviru programa pod nazivom Svjetlosna rijeka sjećanja, na obalama Dunava, niz maticu rijeke puštaju se svjetiljke u spomen na ubijene i nestale branitelje Vukovara. Time i završava današnji program u Vukovaru.

Posebna regulacija prometa

Promet će danas u Vukovaru biti otežan i usporen, a kroz središte grada u vrijeme održavanja Kolone sjećanja bit će obustavljen. Posjetitelji koji dolaze u Vukovar do Memorijalnog groblja i natrag moći će se kretati gradskim autobusima. S obzirom na iskustva iz prošlih godina, građanima koji u grad dolaze automobilima savjetuje se da ih parkiraju negdje izvan centra.

> > Vukovaru 60 milijuna kuna za radna mjesta i oporavak

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 6

MA
Makroman
09:46 18.11.2016.

Vjecna im Slava i Hvala

MA
Malenkost
09:11 18.11.2016.

Sto u Vukovaru traze Politicari!!?? Treba ih udaljiti iz tog Grada Junaka. Sve su unistili i opljackali.

DU
Deleted user
09:49 18.11.2016.

Vukovar je ono sto Hrvate spaja, dobro ima u nasem-njihovom sdp-u 10-tak % koji ce doci i mutiti vodu. U pravu je Hasanbegovic domovinski rat je ono sto nas spaja i sto je temelj drzave.