Različiti stavovi

Orešković je shvatio, a Petrov nije da HDZ sam 'rješava' svoje šefove

Foto: Petar Glebov/PIXSELL
Tomislav Karamarko
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
Tomislav Karamarko
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
Tomislav Karamarko
28.05.2016.
u 16:21
Do izglasavanja (ne)povjerenja Karamarku u sabornici ima vremena pa možda u Mostu shvate lekciju i suzdrže se do “prave” akcije
Pogledaj originalni članak

Tihomir Orešković, za razliku od mladog i nabrijanog Bože Petrova, shvatio je da je stvar u tajmingu i da još nije kucnuo trenutak da se iz Vlade izbacuje Tomislava Karamarka. Stoga je njegova izjava kojom je zasad “vratio” Karamarka u politički život rezonska. Da je dao potporu zahtjevu Mosta, to bi vodilo izglasavanju nepovjerenja Karamarku, ali i tjeranju HDZ-a na rušenje cijele Vlade i pokretanje novih izbora, dakle do kombinacija u kojima Oreškovića više ne bi bilo, barem ne kao premijera. Stoga je on ozbiljno shvatio najave iz HDZ-a (i to od protivnika Karamarka) da neće prihvatiti da im šefa ruše na inicijativu Petrova i SDP-a.

– Za šefa HDZ-a mjerodavna je “uprava poduzeća” – navodna je izjava jednog od moćnika HDZ-a. Drugim riječima, HDZ voli sam “rješavati” svoje šefove. No Orešković se nije obvezao “grliti” Karamarka do kraja života. Prije bi se moglo zaključiti da je to grljenje jednokratno. I Orešković je kazao da čeka nalaze institucija o Karamarkovima, kao i da Petrov ima pravo na svoje mišljenje, dakle nije ni ratovao s Petrovljevim mišljenjem o odlasku Karamarka.

Put je trasiran

Činjenica je, međutim, da je put trasiran, sada slijedi izborni sabor HDZ-a koji bi trebao rezultirati prvim korakom ka rješavanju problema Karamarko. Očekuje se da će rezultati izbora za članove Predsjedništva omogućiti “zaokruživanje” šefa stranke novim ljudima. Ako Karamarko izgubi većinu u vrhu HDZ-a, a inzistirat će se ubuduće na punoj primjeni Statuta, dakle da odluke donosi Predsjedništvo, a ne šef sam, više neće biti Karamarkova ili soliranja njemu odanih koji su sumnjivim aktivnostima i otvorili prostor za afere. Bude li na saboru stranke stvorena “nova realnost” u HDZ-u, ona će imati odraza i na situaciju u Vladi. I onda ovisi o Karamarkovu ponašanju koliko će se dugo zadržati.

Povratak u Tompojevce

No Karamarko je već sada usamljenik. Kažu da je njegovo micanje pitanje tehnike i forme. Vladajućim političkim centrima moći u Republici Hrvatskoj primarno je, naime, sačuvati Vladu, nastaviti reforme, jer u suprotnom, s novim izborima ušli bismo u politički ciklus u kojemu ćemo izgubiti još idućih 6-9 mjeseci za “vožnju u mjestu”.

Nadalje, izvana gledajući na Republiku Hrvatsku, osjeti se da se ide u dobrom pravcu kad su u pitanju brojke, deficiti, kamate, strategije. Orešković i Kolinda Grabar-Kitarović vrlo dobro predstavljaju zemlju i činjenica je da Hrvatska izvana sigurno izgleda ozbiljnije no iznutra. Gdje, vidimo, svaki bedak koji ima zastupnika-dva misli da može presudno utjecati na raspored političkih snaga u državi. Do izglasavanja (ne)povjerenja Karamarku u sabornici ima vremena i možda u Mostu shvate lekciju pa se suzdrže do akcije koja neće rezultirati i njihovim povratkom u Tompojevce, Kopanice i Metkoviće. Sjetimo se što je doživio Dražen Budiša kada je pozvao svoje ministre na izlazak iz Račanove Vlade. Svi su ostali, a on otišao. A što se Karamarka tiče, on je dobio žuti karton i njegovo prvo “lutanje” bit će ujedno i crveni karton nakon kojega ga više neće “vraćati”. Ni Orešković ni HDZ.     

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 3

DU
Deleted user
17:03 28.05.2016.

Ovdje se dogodilo obrnuto od Budišina scenarija, tako da je predviđanje ovog članka po svoj prilici promašeno.