Thomas Piketty:

Njemačka dijeli lekcije, a nikad nije platila svoj dug

Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
Njemačka dijeli lekcije, a nikad nije platila svoj dug
07.07.2015.
u 08:00
- Restrukturiranje čitavog duga, ne samo u Grčkoj nego u nekoliko europskih zemalja, neizbježno je – smatra Piketty.
Pogledaj originalni članak

– Kad čujem da Nijemci tvrde da ustraju na vrlo moralnom stavu o javnom dugu i da čvrsto vjeruju da dug mora biti otplaćen, pomislim: kakva šala! Upravo je Njemačka zemlja koja nikad nije otplatila svoje dugove. Nije u poziciji da dijeli lekcije drugim nacijama – izjavio je Thomas Piketty, slavni francuski ekonomist i autor knjige “Kapital u 21. stoljeću”, u razgovoru za njemački dnevni list Die Zeit.

Apelirao je na Nijemce da se prisjete svoje prošlosti.

– Sjetite se Londonskog sporazuma o dugu iz 1953. godine, kojim je 60 posto njemačkog vanjskog duga otpisano, a unutarnji dug je restrukturiran. Potrebna nam je konferencija o čitavom dugu Europe, baš kao nakon II. svjetskog rata. Restrukturiranje čitavog duga, ne samo u Grčkoj nego u nekoliko europskih zemalja, neizbježno je – smatra Piketty.

>>Merkel poručila Tsiprasu: Vrijeme je najbitnije. Želimo znati sljedeće grčke korake

>>7 razloga zašto je Yanis Varoufakis već sada politička legenda

Hvalevrijedna suradnja

Hrvatske i njemačke snage zajedno donose novu eru liječenja tumora uz korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 25

CI
cicibela
09:58 07.07.2015.

Globalni dug je 313% veći od globalnog BDP-a. Dakle, Marsovci ili neki drugi vanzemaljci nas kreditiraju, jer na Zemlji proizvodimo 313% manje vrijednosti od one za koju smo zaduženi. Taj nakaradni financijski sustav, koji su lihvarski mudraci osmislil, uskoro će propasti.

BU
Bubalamala
08:56 07.07.2015.

Njemačka je kriva jer je zajedno sa Francuzima postavila loše temelje tadašnje EWG-a kasnije EU -a.To su bile političke želje za ujedinjenu Evropu ali sa stručnog gledišta loše postavito.Bivši kancelar Kohl imao je priliku mnoge stvari popraviti jer su se u njegovo vrijeme donosile mnoge reforme ali nije bilo ni volje ali ni znanja da se ta EU postavi na prave temelje !

AN
anticenzura
10:20 07.07.2015.

Pa jeste, ziva istina. Nijemcima su oprostili pola duga i za ratne ostete 40-ih. 20 zemalja. U stavri nisu im oprostili, nego su rekli da ce platiti kada se ujedine dvije Njemacke, a nikada nisu platili. I nama su duzni, zemljama bivse YU.