ODBACIO KRIVNJU

Teške optužbe protiv pape Benedikta XVI.: Znao je za slučajeve zlostavljanja djece i nije reagirao?

Foto: Lena Klimkeit/DPA/PIXSELL
Teške optužbe protiv pape Benedikta XVI.: Znao je za slučajeve zlostavljanja djece i nije reagirao?
20.01.2022.
u 13:38
Najmanje je 497 žrtava navedeno u studiji. Većina njih bili su dječaci i adolescenti koji su bili seksualno zlostavljani između 1945. i 2019., navela je u Münchenu odvjetnička tvrtka koja je pripremila stručno mišljenje na zahtjev nadbiskupije
Pogledaj originalni članak

Izvješće koje se bavi optužbama protiv Katoličke crkve za seksualno zlostavljanje djece optužilo je papu emeritusa Benedikta XVI. za nečinjenje u četiri slučaja koja su se dogodila u razdoblju dok je bio nadbiskup Münchena i Freisinga između 1977. i 1982. 

Benedikt, poznat i kao kardinal Joseph Ratzinger, zanijekao je bilo kakvu krivnju sa svoje strane. 

Najmanje je 497 žrtava navedeno u studiji. Većina njih bili su dječaci i adolescenti koji su bili seksualno zlostavljani između 1945. i 2019., navela je u Münchenu odvjetnička tvrtka koja je pripremila stručno mišljenje na zahtjev nadbiskupije. 

Prema objavljenoj studiji, najmanje je 235 navodnih počinitelja seksualnog zlostavljanja, među njima 173 svećenika i devet đakona.  

Prema navodima odvjetničke tvrtke, 40 svećenika vratilo se pastoralnom radu unatoč navodima da su počinili ili tolerirali slučajeve seksualnog zlostavljanja.

Nova studija o optužbama za zlostavljanje, koje je provela njemačka odvjetnička tvrtka, inkriminira i bivšeg papu, navodi BBC ističući da se zlostavljanje navodno nastavilo i tijekom Benediktova nadbiskupskog mandata, a da je optuženi svećenik ostao aktivan u pastoralnom radu.

Bivši papa, sada u dobi od 94 godine, postao je prvi papa koji je 2013. dao ostavku na tu dužnost u više od 600 godina. Od tada je u Vatikanu vodio uglavnom miran život.

U novom izvješću, koje je naručila Katolička crkva, navodi se da mu je rečeno o činjenicama o slučajevima zlostavljanja djece dok je obnašao dužnost nadbiskupa, ali ništa nije poduzeo.

VIDEO: SDP-ova Sabina Glasovac izazvala salve smijeha: "U ime kluba HDZ-a..."

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 39

Avatar Bud Humski
Bud Humski
14:09 20.01.2022.

Ako citate i gledate samo mainstream medije, mozete samo zakljuciti da problem pedofilije i nije tako veliki, jer se dogadja samo u katolickoj crkvi! Nema toga u drugim religijama ili drugim sferama zivota! Interesantno, samo katolicka crkva! Ako zabranimo i ukinemo katolicku crkvu problem pedofilije je rijesen za sva vremena!!! A eto, i ja sam odgajan na krscanski nacin i kao dijete sam isao na vjeronauk i redovito isao u crkvu i... nitko me nikad nije ni krivo pogledao a jos manje zlostavljao na bilo koji nacin. Niti poznajem nekoga, niti sam ikad cuo da su se nekome takve stvari dogadjale. Ne tvrdim da se to ne dogadja u katolickoj crkvi, ali mogli bi mediji i mnogo objektivnije izvjestavati o tom problemu.

M3
Miške 3
16:42 20.01.2022.

Stvoren je crkveni stalež, kasta, koji nema veze sa Isusom.

RO
romobil
08:03 21.01.2022.

Zašto se Katolička crkva tako zove? Da se zove Pedofilski klub nitko u nju ne bi išao.