Humanost

Terežina sa Šolte: Dobila sam čizme od 1500 kuna, a živim od 500

Foto: Ivana Ivanović/PIXSELL
Terežina sa Šolte: Dobila sam čizme od 1500 kuna, a živim od 500
14.12.2010.
u 14:07
Udruga Most otvorila je humanitarnu samoposlugu u kojoj dvjestotinjak najsiromašnijih splitskih obitelji može uzeti ono što im je najpotrebnije
Pogledaj originalni članak

Terežina Prvinić u socijalnu samoposlugu otvorenu u utorak u Splitu doplovila je po buri sa Šolte. Zahvaljujući Udruzi Most, koja je prikupila prehrambene potrepštine, sredstva za higijenu, ukrase za bor, čak i cipele, koje je donirao jedan skuplji splitski butik, vratila se na škoj punih ruku i široka osmijeha.

- Ovo je krasno što su napravili za nas siromahe. Uzela sam malo hrane, praška i to što su mi dali. Dali su mi čizme, na njima je još cijena od 1500 kuna. Ja, iskreno, živim od 500 kuna mjesečno, mogla sam ih samo sanjati - otkrila nam je gospođa Terežina, koja je bila jedina šoltanska beskućnica dok je nedavno pod krov nije primio jedan gospodin o kojemu se brine. Iskoristila je prigodu i pozdravila sina koji je u Zagrebu i radi kao konobar pa nije sigurna hoće li moći doći za blagdane.

Na popisu je korisnika socijalne samoposluge oko 170 obitelji, ali popis se stalno proširuje. Sastavili su ga volonteri Udruge Most, u dogovoru s nekoliko župa i centara za socijalnu skrb. Jedna četveročlana obitelj može uzeti 30 proizvoda po želji, dok paket osnovnih potrepština (brašno, šećer, sol, manistra) dobivaju svi.

Susrećemo i gospođu Lindu K.

- Zahvalna sam na ovoj pomoći. Izabrala sam ono najpotrebnije. Kći mi došla u posjet, stigla je iz Rijeke. Mlađa curica mi je u domu. Ja tražim posao... - rekla nam je gospođa Linda i rasplakala se. Nema primanja, trenutačno je beskućnica, a zahvaljujući svojoj kumi prezimljava u iznajmljenoj sobi koju ona plaća.

- Nas je u kući petero: žena, ja i troje dice. Svi živimo od mojih 1200 kuna. Sve ovo što nam daju za nas je pravo bogatstvo - kaže nam Splićanin  Mate.

Samoposluga će biti otvorena tri dana, a police su napunjene zahvaljujući brojnim donacijama i buvljaku koji je organizirala Udruga Most.

- Nikad veći odaziv nismo imali. Škole, građani, tvrtke.... Na buvljaku smo prikupili 14.000 kuna. Reakcija nikad bolja - kaže Dado Lelas iz Mosta.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.