Vukovar

Tehnička škola Nikola Tesla proslavila 80 godina rada

Foto: Branimir Bradarić
tehnička škola Nikola Tesla
Foto: Branimir Bradarić
tehnička škola Nikola Tesla
Foto: Branimir Bradarić
tehnička škola Nikola Tesla
Foto: Branimir Bradarić
tehnička škola Nikola Tesla
Foto: Branimir Bradarić
tehnička škola Nikola Tesla
Foto: Branimir Bradarić
tehnička škola Nikola Tesla
16.05.2016.
u 16:14
Rođendan škole uveličao je i akademik Vladimir Paar koji je održao predavanje o Nikoli Tesli
Pogledaj originalni članak

Prigodnom proslavom jučer je Tehnička škola Nikola Tesla obilježila 80 godina rada. Školu je još 1936. godine pokrenuo češki industrijalac Jan Bata kako bi u njoj školovao buduće djelatnike tvornice obuće Borovo.

Govoreći o školi ravnatelj Đorđe Lukić rekao je kako je kroz tih 80 godina škola prošla kroz mnogo toga kao i da je  danas pohađa 430 učenika. Bila je ovo prilika i da se podjele zahvalnice zaslužnima, nagrade učenicima ali i svi zajedno prisjete godina kada se nastava odvijala u katastrofalnim uvjetima neprimjerenim za 21 stoljeće. Naime, kako škola nije bila obnovljena učionice su prokišnjavale, prozori bili zakovani instalacije loše ili pokvarene… Tijekom toplijih dana u učionicama se nije moglo biti koliko je bilo vruće dok su zimi sjedili u zimskim jaknama i kaputima. Uslijedilo je privremeno preseljene u zgradu Radničkog doma ali niti tamo situacija nije bila ništa bolja. Učenici i profesori i danas se prisjećaju tih dana kada su miševi i pacovi bili redovita pojava po učionicama, toaletima…

-Sreća u svemu tome je što nitko nije stradao. Bilo je to pravo čudo posebno kada se sjetimo golih električnih žica koje su se mogle vidjeti svuda okolo, kažu profesori prisjećajući se tih mjeseci.

Nakon obnove učenici su se u školu vratili u svibnju 2013. godine. Škola je danas uređena, opremljena, a učenici iz godine u godinu ostvaruju sve zapaženije rezultate i uspjehe. Interesantno je i da u školi od 2001. godine više nema obućarskog smjera radi kojega je i napravljena prije 80 godina. Profesori kažu kako su od poslije svega đto su zajedno prošli u svibnju 2013. godine započeli jednu novu priču. Okrenuti su suradnji i natječajima tako da su veliki dio opreme nabavili kroz razne projekte na koje su aplicirali. Rezultat toga su i moderni kabineti ali i činjenica da su učenici ove vukovarske škole napravili robota Niku koji radi čučnjeve, sklekove, pokazuje mišiće… Niz je i drugih uspjeha i nagrada koje ostvaruju iz godine u godinu. Rođendan škole uveličao je i akademik Vladimir Paar koji je održao predavanje o Nikoli Tesli. 

>>Osmaši će ponovo dolaziti u Vukovar poslije Uskrsa

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

Avatar 2016fcbayern
2016fcbayern
19:58 04.06.2016.

Lipo je da se nasi (srbi-susjedi) na javljaju losim komentarima. Vidite da se moze kad se hoce!