TAJNI PLAN "ZAČIN"

Tajni sastanci, dogovori, sumnjive transakcije, prebacivanje dionica...

Foto: Josip Maljak
Tajni sastanci, dogovori, sumnjive transakcije, prebacivanje dionica...
17.09.2009.
u 19:18
Nakon objave spisa u Večernjaku o aferi začin 2008., cijeli projekt se stopira; Kao termin za početak otkupa dionica određen je travanj 2008.
Pogledaj originalni članak

Tajni projekt sugestivnog naziva Spice (začin) - s aluzijom na vegetu - trebao se odvijati u dvije etape. Prva je uključivala ulazak varaždinske financijske grupacije Fime u vlasništvo Podravke u udjelu od 10,64 posto, a druga Fimin dokup dionica do paketa od 25 posto, sve za račun Podravkinih menadžera i sve to novcem same koprivničke kompanije.

Fima 576.880 Podravkinih dionica kupuje između 22. svibnja i 14. lipnja 2006. u jednoj blok transakciji od zagrebačkog Francka d.d. te u još nekoliko manjih transakcija na Zagrebačkoj i Varaždinskoj burzi, i to za nešto više od 200 milijuna kuna, te tako postaje najveći privatni vlasnik Podravkinih dionica.

Podravka i Fima, pak, 20. svibnja 2007. sklapaju ugovor prema kojemu se Podravka obvezuje da od varaždinske grupacije otkupi tih 576.880 vlastitih dionica. U proljeće 2007. Podravka daje prvu tranšu kredita u iznosu od 45 milijuna kuna splitskome SMS-u i taj novac odmah biva prebačen na Fimin račun.

Friščić zašutio
Varaždinska grupacija 14. lipnja 2007. osniva off-shore kompaniju, na čijem je čelu Oleg Uskoković, a samo nekoliko tjedana potom - 16. srpnja - prebacuje 10,64 posto Podravkinih dionica na njezino ime. Ujesen te godine Podravka daje drugu tranšu kredita SMS-u u iznosu od 20 milijuna kuna, a i taj je novac samo prespavao na tome računu - opet biva prebačen Fimi. Za usluge depozitorija vlastitih dionica na Fiminoj off-shore kompaniji na Malti, Podravka, prema ugovoru, plaća kamatu od 4,5 posto te još jedan posto godišnje za opciju čuvanja.

U lipnju 2007. Fima Ami Ltd. dogovara kreditni aranžman s Meril Linchom, kojim bi financirala drugu etapu projekta Spice, dakle povećanje svoga udjela na 25 posto. Kao termin za početak otkupa Podravkinih dionica određen je travanj 2008. U veljači te godine u Koprivnici se nalaze Marinac i Horvat te dogovaraju potankosti oko realizacije plana. No, Večernji list doznaje za taj sastanak, objavljuje dokumente o projektu Spice, a potom se druga etapa sumnjivoga posla stornira.

U Podravki je tada provedena velika istraga kako bi se otkrilo tko je Večernjem listu dao informaciju o tajnome sastanku i tko je otkrio sadržaj razgovora. Spekulacija da je Podravkin menadžment, i to navodno pod visokim pokroviteljstvom tadašnje Vlade, posredstvom Fime kupio vlasnički udjel u vlastitoj kompaniji njezinim novcem procurila je u javnost još 2007., ali se tada još nije znalo za projekt Spice.

Dok su Podravka i Fima šutjele o cijeloj priči, u nju se, u jeku predizborne kampanje te godine, uključio šef HSS-a Josip Friščić. Na završnom skupu svoje stranke u listopadu u Koprivnici javno je pozvao Državno odvjetništvo “neka uđe u trag Podravkinim milijunima na Malti.”

- Ako neće Bajić, onda ću ja ući u trag tim milijunima - grmio je tada s govornice Friščić.

Istraga se širi?
Međutim, nakon koaliranja HSS-a s HDZ-om, Friščić je zašutio, a Državno odvjetništvo tada nije poduzelo ništa. Čitava priča o kupovanju Podravkinih dionica njezinim novcem, a za račun menadžera, premrežena je tajnim ugovorima, sumnjivim transakcijama, prebacivanjem dionica na off-shore kompaniju.

Pred istražiteljima, koji se trenutačno intenzivno bave istragom, zadatak je da sve to rasvijetle. Istraga se vodi u Koprivnici, ali bi se mogla proširiti i na Split, Varaždin, a možda i Zagreb

Zdravko Šestak, aktualni šef Podravkine uprave, za Večernji list nije želio komentirati “aferu SMS”.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

OB
-obrisani-
22:39 17.09.2009.

Tko je pametniji, Hrvati ili Slovenci??? Riješite ovaj test i saznajte --------> http://hr.test-iq.com/#111706

OB
-obrisani-
19:44 17.09.2009.

Tresla se brda a nije se rodio niti miš. Postavljam pitanje zašto se nikada ne poduzme ništa protiv nikoga, a sve se zna i tko je koliko drpio? Da me ne popljuju razni stranački poltroni. Zato jer svi oni jedu iz iste zdjele i nema šanse da ako padne jedan da ne povuče drugoga. Svi nam kradu i otimaju ispred očiju i samo navodno osnivaju povjerenstva za zataškavanje i brisanja svih tragova pljačke stolječa.