VAU MIJAU

Švicarci glasaju na referendumu za životinjske pravobranitelje

Foto: Reuters
Švicarci glasaju na referendumu za životinjske pravobranitelje
07.03.2010.
u 17:22
Pitanje na referendumu je hoće li životinjama biti zagarantirano ustavno pravo da budu zastupljene na sudu, nakon što su odvjetnika dobile već 1992.
Pogledaj originalni članak

Vlada je pozvala građane da na referendumu glasaju protiv, jer smatraju da su životinje u Švicarskoj već dovoljno zaštićene zakonima i ne trebaju im još i posebni pravobranitelji, koji bi značili samo više troškova za državu koja ih plaća. Zakoni o zaštiti životinja dovoljno su strogi, kažu u vladi, i pužaju sasvim dostatnu zaštitu, bez obzira na tio što ljubitelji životinja traže još više.

Još od 1992. obavezno je da životinje na sudu u slučajevima okrutnosti prema životinjama zastupa odvjetnik, a tu funkciju trenutno obavlja Antoine Goetschel, koji je na sudu zastupao pse, mačke, krave, ovce i čak i zlatne ribice.

Najveći protivnici proširivanja životinjskih prava su švicarski farmeri, kojima pored smanjenih poticaja i pada cijene mlijeka najmanje treba još ejdna razina birokracije s kojom bi s emorali nositi.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

Avatar sebastian
sebastian
08:34 09.03.2010.

Da mozda su u Svicarskoj malo pretjerali sa zastitom zivotinja, ali bolje previse nego premalo, nemogu zaboraviti clanak u Vecernjem kojega sam preletio gdje muce i pale zive pse itd. taj clanak me ganja i ponoci, jos jedno u Svicarskoj nema toliko birokracije kao u Njemackoj, a u Hrvatskoj je to nesnosljivo, salju vas od saltera do saltera, hvala bogu da necu nikada imati posla sa Hrvatskom birokracijom, Hrvatska je zemlja koja si nemoze priustiti birokraciju i koje ima 30% previse. Ali narod ne poduzima nista, nije izgleda nikome stalo da se HR uredi. onda, Svicarska ima bogate seljake, oni su najorganizaniji i najbogatiji u Evropi, sigurno ima i drugih slucajeva, ali seljak moze na svojoj zemlji prodavati direktno svoje proizvode, sto i radi, recimo sve voce povrce, mlijeko, meso, kruh i cak su poceli da prave male ugostiteljske objekte recimo za nedeljni dorucak, tu nema drzave koja ce doci i reci to nesmijete i kontrole da ih oderu za porez, to je demokracija !!!!!