Đuro Sessa:

'Svi suci rekli su da su protiv određivanja iznosa naknade šteta'

Foto: Marko Prpić/Pixsell
'Svi suci rekli su da su protiv određivanja iznosa naknade šteta'
Foto: Jurica Galoić/PIXSELL
Jurica Galoić/PIXSELL/ilustracija
Autor
Ivanka Toma
20.09.2012.
u 17:00
Omalovažavanje predsjednika Vrhovnog suda omalovažavanje je sudbene vlasti, ali to isto radi i Vlada ograničavajući prava
Pogledaj originalni članak

Nakon nekoliko slučajeva koji ostavljaju dojam da je pravosuđe prijemčivo za korupciju i sukob interesa, te prozivke za rastrošnost, predsjednik Udruge hrvatskih sudaca Đuro Sessa odgovara na optužbe.

Jesu li suci bili u sukobu interesa na savjetovanju 2010. u Opatiji koji je organizirao Inženjerijski biro, a velikim dijelom financirali osiguravatelji? Navodno su za jednu večer popili 720 boca vina, a osiguravatelji u dva dana potrošili 2,3 milijuna kuna?

Na tom seminaru bila su 74 suca, od toga 30 iz Rijeke i Pule. Podatak o količinama vina je apsurdan i zločesto plasiran. Svim sucima sudovi su financirali put i smještaj. Na seminaru su bili državni odvjetnici, odvjetnici, pravnici u gospodarstvu. Ne vidim kako bi suci time bili u sukobu interesa. Osim toga, svi suci predavači  jasno su iznijeli stav protiv određivanja iznosa naknade štete unaprijed. Tko tvrdi da je to korupcija, nema pojma o čemu govori.

Jeste vi bili u Opatiji?

Nisam. Ali sam bio na nekim drugim seminarima koje je organizirao Biro, bio sam predavač kao i na seminarima nekih drugih kuća.

Inženjerski biro Mladena Mlinarevića organizira većinu savjetovanja za suce i pravnike. No, pokazalo se da postoje ozbiljne sumnje da je upleten u nezakonitosti i pritom dobro koristi veze u pravosuđu.

Organizira savjetovanja kao i neke druge kuće koje izdaju pravnu periodiku. Do utvrđivanja odgovornosti još je dalek put, pružimo i Mlinareviću pravo na presumpciju nevinosti. Ne znam kave bi to tajne veze on imao u pravosuđu. Ni jedan sudac koji surađuje s pravnim izdanjima Inženjerskog biroa ne bi bio sudac u postupcima koji se odnose na njega. Ja bih tražio da budem izuzet, a tako bi postupili i svi drugi kolege.

Predsjednik Vrhovnog suda Branko Hrvatin svjedočio je o pokušaju podmićivanja sudaca Vrhovnog suda kako bi se pogodovalo Branimiru Glavašu. Kako su suci gledali na svjedočenje koje je izgledalo kao obrana?


Čini mi se da je predsjednik Hrvatin dobio taj tretman jer je baš on prijavio sumnje. Suci su se zgražali kako je to svjedočenje prikazano. Omalovažavanje predsjednika Vrhovnog suda omalovažavanje je i sudbene vlasti. No ne treba se čuditi medijima jer to čini i Vlada koja čelnike sudbene vlasti ograničava u pravima koja za sebe ne ukida.

Sudovi i tužitelji potrošili su gotovo sav proračun za ovu godinu. Je li se moglo nešto uštedjeti?

Ako su sredstva potrošena, to ne znači da su sudovi i suci bili nerazumno rastrošni nego znači dvije stvari – da ukupna masa sredstava nije dobro planirana kada se sastavljao proračun i da se pred sudovima koji sve više i bolje obavljaju svoju zadaću pojavljuju troškovi koje ne mogu predvidjeti. Problem je i što predsjednici sudova nisu financijski stručnjaci, a u velikim sudovima nema osobe koja bi bila svojevrsni financijski direktor i brinula se za financije. U manjim sudovima takav stručnjak mogao bi voditi brigu o proračunu više sudova.

Kako ste doživjeli angažiranje suca Ivice Peze za savjetnika ministra pravosuđa? Ispada da je zbog namještenog zapošljavanja vježbenika nedostojan biti pomoćnikom ministra, ali je podoban biti sucem i dijeliti pravdu.

Dojam nije bio dobar. No kolega Pezo je oslobođen krivnje. Time je nevin u odnosu na kazneno djelo koje mu se stavljalo na teret i pitanju dostojnosti tu nema mjesta.

Jeste li zadovoljni kako mediji prate rad sudova?

Nisam. Prije svega pitanje je što je vijest kada se govori o sudstvu. To je samo neki eksces, često ne do kraja istražen i time pogrešno prikazan. U medijima se pojavljuju samo neki dijelovi rada sudova, \"razvikani“ kazneni postupci iz kojih se izvlače efektni detalji, a javnost se ne izvještava o suštini. Opća informiranost o ulozi i radu sudova na niskim je razinama. I mediji zaboravljaju da zbog svoje moći moraju imati i prosvjetiteljsku ulogu.

Bili ste kandidat za suca Europskog suda za ljudska prava. Zašto ste se prijavili?

Prijavio sam se na sva tri natječaja u posljednje dvije godine. U prva dva me stručno povjerenstvo odabralo kao jednog od tri kandidata. Valjda zato što sam sudac 25 godina, sudac Vrhovnog suda, što sam kao sudac član tijela Vijeća Europe. U prethodnom natječaju Vlada me je izbrisala s popisa i zato je zbog nasilja nad procedurom prijedlog vraćen. U trećem natječaju Povjerenstvo na čelu s profesorom Kregarom, tim bardom pravne misli i moralnom vertikalom, smatralo je većinom negativnih glasova da nisam pogodan kandidat. Kada se sve sažme, snaga oportunizma i vladavina predrasuda pokazala je opet da u RH ima najveću moć.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

MA
mareiaco
06:59 21.09.2012.

Svim sucima bi prvo smanjila plaće.Jer su najveći neradnici u zemlji.A onda bi im dala normu koliko predmeta moraju rešit na godinu i ko to ne ispuni OTKAZ.Nisu oni bogom dani.Vrime je da se njima stane na kraj.PLAĆE IM SMANJIT POD HITNO.