Politika i sport

Svi napali izmjene Zakona o sportu, a njih još uopće nema!?

Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
21.06.2016., Bordeaux, Francuska - UEFA EURO 2016., 3. kolo, skupina D, Hrvatska - Spanjolska. Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Saborski zastupnik Mosta i navijač Dinama Marko Sladoljev
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
SDP-ovac Peđa Grbin
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
navijači
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
navijači
11.07.2016.
u 14:15
Deplasirano je govoriti o izbacivanju politike dok u županijskim nogometnim savezima sjedi 80% članova HDZ-a, kaže Sladoljev
Pogledaj originalni članak

Na naš upit od petka Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta je li odustalo od izmjena dviju odredbi Zakona o sportu kojima se opire Hrvatski nogometni savez, odgovoreno nam je opširno, i to u subotu! Prethodno nam je saborski zastupnik Mosta i navijač Dinama Marko Sladoljev potvrdio da Most neće podržati nikakve izmjene.

– I to baš i samo dviju odredbi koje HNS, ali i Ministarstvo ne provode od veljače unatoč pritisku navijača. Što je i kod onih koji drže do vladavine prava stvorilo ružan dojam da zakone koji nam se ne sviđaju ne moramo primjenjivati – ističe Sladoljev.

SDP-ovac Peđa Grbin okomio se na ministra Predraga Šustara jer nakon opoziva premijera, što znači i Vlade, više ne smiju mijenjati zakon. Ali, ispada da su i mediji i politika pogrešno informirani.

Nije bilo jasno

“Procedura izmjena Zakona o sportu pokrenuta je temeljem Zaključka Koordinacije za društvene djelatnosti Vlade RH (predsjednik je Božo Petrov, napominje Ministarstvo, nap.a.), jer na stručnim tijelima nije bilo moguće jasno, a na temelju pravnih činjenica iz spornih odredbi članaka 46. i 47. Zakona o sportu, definirati prijedlog vjerodostojnog tumačenja”, s time da je takvo bilo mišljenje i Vladina Ureda za zakonodavstvo o prijedlogu vjerodostojnog tumačenja, piše Ministarstvo u odgovoru. Na e-savjetovanju objavili su Prethodne procjene učinaka propisa i Teze o sadržaju propisa, a ne, kao što neki mediji pogrešno navode, Zakon o izmjenama Zakona o sportu”. Tek nakon toga bit će objavljen nacrt izmjena Zakona o sportu i provest će se javna rasprava. Procjenu učinaka mogli su objaviti i na svojoj web stranici, ali su se opredijelili za e-savjetovanje radi očitovanja javnosti “i o opciji koja jednako tretira sve saveze i o opciji koja po jednostranom kriteriju nameće pojedinim savezima sastav njihovih skupština”.

Hitna procedura

Hoće li se pojedine odredbe “mijenjati ili brisati” u nacrtu izmjena zakona, ovisit će o rezultatima u subotu okončane javne rasprave o procjeni učinaka propisa. Ministarstvo navodi da su lanjske izmjene zakona na inicijativu Kluba zastupnika SDP-a i HNS-a samo sportskim udrugama prvi put nametnule sastav skupština u nacionalnim i županijskim savezima, a po hitnoj proceduri i bez savjetovanja s javnošću. Iako se to odnosi na 80 nacionalnih saveza i pripadajućih županijskih. Sada je javnosti omogućeno da se očituje i prije izrade izmjena zakona. HNS tumači da se sporne odredbe ne odnose na njih jer su im u savezu 32 kluba iz najvišeg stupnja natjecanja, a samo ih je 10 profesionalnih, a ne polovica prema zakonskom zahtjevu. Sladoljev kaže da je to izvrtanje smisla jer HNS uključuje i neolimpijske sportove.

– SDP i HNS nisu u četiri godine “isušili močvaru”, a deplasirano je govoriti i o izbacivanju politike iz sporta dok u županijskim nogometnim savezima sjedi 80-90% članova HDZ-a. Sramotno je da je nogometna reprezentacija više puta igrala u Londonu nego u Splitu... – niže Sladoljev razloge za novi zakon. No, očito barem do studenoga “lijeve” izmjene Zakona o sportu ne vrijede za nogomet.

>> Mijenjaju zakone i kadroviraju kao da će i dalje vladati

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 6

AR
arjavas
15:03 11.07.2016.

Šuster je najobičniji cirkusant . Da se nije digla frka izmjenio bi on zakon o sportu dekretom . Hitne izmjene tražila je i Kitarovička .

MI
miso
15:42 11.07.2016.

Mamić, Janica, Šuker, ... Janica u kri-društvu.

DH
dalibor.hren
16:46 11.07.2016.

Da imamo Zakon o sportu onda četvorka iz Splita ne bi slobodno hodala gradom uz zabranu pristupa stadionu u St. Etieneu. Sad ga treba iz temalja mijenjati: kao klinac gledao sam cirkus Moire Orfei, ali ovo je previše!