NAORUŽANE

Sve više žena s pištoljem

29.04.2009.
u 16:10
Pogledaj originalni članak

Prema policijskim evidencijama u Vukovarsko-srijemskoj županiji 9490 građana posjeduje registrirano oružje, a svaka dvadeseta osoba među njima je žena.

Na nagovor supruga
– Imam registriran pištolj, a uzela sam ga na nagovor supruga koji je često poslovno na putu. Nije bilo teško dobiti dozvolu i sve je išlo prilično brzo i bez problema – kaže nam Vukovarka, koja je htjela ostati anonimna, inače jedna od 437 žena “pod oružjem” u županiji.

Iako pištolj posjeduje već nekoliko godina, priznaje kako ne zna što bi učinila kada bi ga morala i upotrijebiti.

– Iskreno, kada sam sama lakše zaspim s oružjem uz jastuk. Međutim, ne znam što bih kada bih ga morala upotrijebiti, iako teoretski znam sve, a i pucala sam par puta – rekla nam je.

U županiji je, inače, registrirano 15.966 komada oružja - 6860 pištolja, 487 revolvera, a ostatak se odnosi na razno lovačko naoružanje, no koliko je neprijavljenog oružja u kućnim arsenalima može se samo nagađati.

Prema riječima glasnogovornika PU Krunoslava Žgele, dosadašnja policijska iskustva govore da su vlasnici registriranoga oružja najčešće savjesni.

– Činjenica je da je mali broj kaznenih djela počinjen s naoružanjem koje je prijavljeno, a čemu su razlog zakonske odredbe koje propisuju tko, kada i na koji način može dobiti dozvolu za naoružanje kao i propisani medicinski pregledi – rekao je Žgela.

Uvjet neosuđivanost
Prema postojećom Zakonu o oružju, osoba koja želi dobiti odobrenje za nabavu oružja mora imati opravdan razlog za to, neosuđivana i s navršenom 21. godinom, da ima osigurane uvjete za siguran smještaj i čuvanje oružja, a nužan je i zdravstveni pregled.

britanski mediji pišu

Raspada li se kraljevska obitelj? Problemi u odnosima se nižu, a teške dijagnoze omiljenih članova brinu fanove

Dvoje ljudi vodi tešku borbu, a u javnosti su uvijek nasmijani i dobro raspoloženi. Mašu svojim obožavateljima jednako kao što su im mahali kada su pucali od zdravlja i na stolu su im bila samo najfinija jela u najskupljim porculanskim tanjurima. Takvom životu sada se mogu samo nadati, a nadaju se i njihovi fanovi koji budno prate svaki njihov korak i zamišljaju kako bi im život bio bolji da su se rodili pod malo sretnijom zvijezdom. No barem je na ovom primjeru vidljivo da je ta sretnija zvijezda samo privid, a može nam biti i lekcija da uživamo u onom što imamo, ponajviše ako smo zdravi.

Pogledajte na vecernji.hr