NAČELNICA POLICIJSKE AKADEMIJE:

'Sve je spremno za online jesenski tečaj za još 750 policajaca'

Foto: Privatna arhiva
Varaždinka Davorka Martinjak u policijskom je sustavu od 1994. godine
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
Zagreb: Sveèanost povodom završetka školovanja 14. naraštaja polaznika Policijske škole 'Josip Joviæ'
24.06.2020.
u 17:08
Policijska akademija surađivat će s akademijama FBI-a i DEA-e
Pogledaj originalni članak

Doktorica znanosti Davorka Martinjak nova je načelnica Policijske akademije, specijalizirane ustanove u kojoj budući policajci prolaze temeljnu, a policijski službenici i vježbenici stječu specijalističku obuku. Na rukovodećem je mjestu ova Varaždinka naslijedila Dubravka Novaka koji je otišao u mirovinu. Davorka Martinjak je posljednje dvije godine na akademiji bila Novakova pomoćnica za obrazovanje i standard.

Stradali u potresu

– Ubrzanim tempom i suptilno – odgovara na pitanje kako kani voditi Akademiju pa zatim objašnjava da će se pojačati edukacija rukovoditelja, provoditi programi za ojačanje profesionalnog integriteta policajaca, a evaluacije postojećih projekata otkrit će postoje li, i gdje, “pukotine” u samom sustavu koje treba poboljšati. Načelnica Davorka Martinjak najavljuje da će 14. rujna započeti tečaj za izobrazbu još 750 policajaca, dok će tri dana ranije biti održana promocija za isti broj polaznika koji su tečaj polazili u vrijeme prvog vala koronavirusa, a potres u Zagrebu znatno oštetio zgradu Akademije:

– U pet dana naš je cijeli sustav bio posložen za online nastavu. Sad smo se organizirali tako da je 250 polaznika na praksi, isto toliko nastavu prati online, a preostalih 250 je na Akademiji. Potres nam je srušio najbolje smještajne kapacitete, zbog oštećenja Visoke policijske škole profesore smo premjestili u drugi paviljon, prijeti nam urušavanje jedne zgrade pa sad umjesto restorana za obroke imamo šator. No ne damo se – odlučna je 49-godišnja načelnica.

Davorka Martinjak u policijskom je sustavu od 1994. godine, kada je počela raditi kao policijska službenica za maloljetničku delinkvenciju u PU međimurskoj. Šest godina kasnije karijeru je nastavila u Zagrebu, u Ravnateljstvu policije, gdje je najprije bila policijska službenica Odsjeka maloljetničke delinkvencije i kaznenopravne zaštite djece i mladeži u Upravi kriminalističke policije, a potom i voditeljica tog odsjeka. Zatim je Davorka Martinjak bila pomoćnicom načelnika Uprave kriminalističke policije, a onda načelnica Sektora za potporu kriminalističke policije.

Godinu je dana u Uredu ravnatelja bila načelnica Odjela za odnose s javnošću, međunarodnu policijsku suradnju i izvještajnu analitiku da bi 2010. godine bila imenovana za načelnicu Sektora za opći kriminalitet, terorizam i ratne zločine. Na tom je mjestu bila pet godina kada se “seli” na Policijsku akademiju gdje je predavala na Visokoj policijskoj školi. Sve se vrijeme uz rad Davorka Martinjak, inače majka troje školske djece, školovala, sudjelovala u projektima, usavršavala.

Znanstvenim koracima

– Znanost je “pobijedila” praksu – kroz smijeh kaže.

Tim će znanstvenim koracima nastojati voditi i obrazovnu ustanovu osnovanu sedamdesetih godina prošlog stoljeća kojoj je na čelu. Planova je tu za međunarodnu suradnju, poput one s FBIevom akademijom u Quanticu te učilištem Agencije za suzbijanje kriminaliteta droga DEA koje je lani tijekom boravka u Americi posjetio ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, kada je hrvatsko izaslanstvo koje je predvodio s DEA-om dogovorilo operativnu obuku policijskih službenika koji rade na istragama kriminaliteta droga, a s FBI-em jačanje suradnje u primjeni najnovijih informacijskih tehnologija i sustava. K tome, prošle je godine Policijska akademija sa Sveučilištem u Zagrebu potpisala sporazum po kojem će se na Policijskoj akademiji u sklopu sveučilišnog studija kriminalistike i javne sigurnosti obrazovati 50 studenata, i to najvjerojatnije već od akademske godine 2021./22. 

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.