Pronalazak nestalih

Svatko ima pravo na istinu o svojim najbližima

Foto: PR FOTO
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
Kolinda Grabar-Kitarović
27.04.2016., Zagreb - Hrvatsko - turski gospodarski forum odrzan je u Hotelu Westin gdje je potpisan i Memorandum o razumijevanju HGK-DEIK. Okupljenima su se obratili i predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarovic i turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan. K
Foto: Žarko Bašić/Pixsell
Kolinda Grabar-Kitarović
25.05.2016.
u 17:02
Naglasili su kako cilj udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja nije traženje odgovornih za to što u proteklih dvadeset i pet godina nisu pronađeni njihovi najmiliji, već je cilj pronalaženje rješenja koja će dovesti do rasvjetljenja njihovih sudbina
Pogledaj originalni članak

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović primila je predstavnike Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja.  

Tijekom sastanka predstavnici Saveza upoznali su Predsjednicu Republike sa svojim aktivnostima, koje provode sami i u suradnji s Ministarstvom branitelja, te s prijedlozima za unapređenje tih aktivnosti na dobrobit njihova članstva. Predsjednicu su upoznali s preprekama i problemima s kojima se susreću, među kojima je najveći naglasak stavljen na nedostatak informacija.

Naglasili su kako cilj udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja nije traženje odgovornih za to što u proteklih dvadeset i pet godina nisu pronađeni njihovi najmiliji, već je cilj pronalaženje rješenja koja će dovesti do rasvjetljenja njihovih sudbina. Zahvalili su predsjednici Grabar-Kitarović na podršci te je zamolili za jaču međunarodnu podršku koja može pridonijeti pronalasku i identifikaciji te bržem rješavanju problema nestalih.

Predstavnici Saveza udruga složili su se s predsjednicom Grabar-Kitarović kako trebaju zajedno raditi na okončanju procesa pronalaska nestalih iz Domovinskog rata. Naglasili su kako svatko ima pravo na istinu o svojim najbližima. Način kako se to može postići jest stalno podsjećanje domaćih i međunarodnih institucija te javnosti kako je pitanje nestalih osoba najveće neriješeno humanitarno-pravno pitanje i najteže nasljeđe Domovinskog rata.

>> Grabar-Kitarović o opozivu Karamarka: Na Mostu je da odluči kako će se postaviti

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 3

DU
Deleted user
17:38 25.05.2016.

To su samo blage rijeci "utjehe" Da se hoce nesto napraviti moglo bi se. Bilo je obecano da ce to biti jedan od preduvjeta za Serbiu za EU clanstvo. Udruge bi trebale biti glasnije i protestirati tamo gdje treba.