POSLJEDNJA TRI MJESECA 2008.

Svakoga dana 516 otkaza

28.01.2009.
u 00:49
Pogledaj originalni članak

Crni tjedan za radnike najrazvijenijih svjetskih ekonomija nije se prenio na Hrvatsku. Iz Zavoda za zapošljavanje doznajemo da je 2009. godina počela uobičajeno na tržištu rada – no zbivanja u posljednjem tromjesečju 2008. godine pokazuju da bi kriza ponovno mogla napuniti burzu rada.

4000 više nego lani
U prosincu je 15,9 tisuća radnika ostalo bez posla, u studenome 14,5 tisuća, a u listopadu 16,7 tisuća radnika, što je više od uobičajena broja. Od listopada do kraja prosinca 2008. bez posla je ostalo 47.000 radnika – 4000 više nego u istom razdoblju lani. Većina je otkaz dobila nakon što im je istekao ugovor o radu na određeno, a neovisno o obliku otkaza, lani se zbog gubitka posla burzi prijavilo 131.515 radnika.

Prošla će godina ostati zapamćena kao dobra jer zbirni podaci Zavoda za zapošljavanje pokazuju da je u njoj bilo manje otkaza nego u 2007., no potkraj godine na tržištu rada dogodio se negativan preokret. Na primjer, u prosincu 2008. 4176 radnika proglašeno je tehnološkim viškom, a u prosincu 2007. tehnološkog viška bilo je “samo” 2600. Posljednja tri mjeseca otkaz kao tehnološki višak dobilo je 11.000 radnika, a to je trećina svih takvih otkaza u 2008.

Najviše viška bilo je u drvnoj industriji i tekstilu, djelatnostima u kojima tvrde da im je i prije globalne krize čavao u lijes zabila viša cijena rada i 300 kuna veća minimalna plaća od sredine 2008. godine. Ekonomisti kažu da postoji čvrsta veza između BDP-a i zaposlenosti, pa smanjenje BDP-a 2 posto donosi rast nezaposlenosti od 1 posto. Kako hrvatski BDP opada od 2007., kad je rast bio 5,6 posto i ide prema ništici u ovoj godini, proizlazi da bi se stopa nezaposlenosti mogla ponovno vratiti više od 16 posto – odnosno nezaposlenih registriranih na burzi bilo bi više od 300 tisuća.

– Teško je predvidjeti što će se događati jer ova je kriza izniman događaj pa se može dogoditi da više ne vrijede relacije i pravila uspostavljeni prije – kaže Danijel Nestić, analitičar Ekonomskog instituta.

Prva otpuštanja počela su logičnim slijedom – najprije se otkazuje zaposlenima na određeno vrijeme. Ludbreška elektronička tvrtka ITS components potkraj godine otpustila je 60 ljudi. Varaždinski je Univerzal otpustio 18 zaposlenih na određeno vrijeme, a uskoro će još 10-ak, zbog gubitka poslova s Austrijancima. Iz bjelovarske Česme i DI Garešnički Brestovac već je otpušteno stotinjak radnika s ugovorima na određeno. Sve su glasnije priče da bi i bjelovarska Iverica na 15-ak dana mogla zatvoriti pogone. Otkaza je bilo i u Spačvi. Tvrtka Hilding Croatia iz Preloga otkazala je ugovore na određeno za 70 radnika, uz obrazloženje da je bila riječ o sezonskim poslovima. Otkaze su podijelili i Saponia, Šećerana, Opeka, Belišće, Spin Valis..

Građevinari u strahu
Krize se najviše pribojavaju građevinari. Goran Knežević, direktor Međimurje graditeljstva, kaže da su postali upitni poslovi vrijedni 200 milijuna kuna jer investitori odustaju pošto su banke otkazale kredite. Za početak 2009. najavljen je val otpuštanja iz Hrvatske pošte. U Dalmaciji otkaze najavljuju TCG Benkovac i SAS Zadar.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr