MLJEKARSTVO Dragutin Piškorić iz Treme-Medačevo tvrdi:

Suvremenim farmama danas prijeti zatvaranje

05.03.2009.
u 15:34
Pogledaj originalni članak

Zbog smanjenja tvorničkih premija za mlijeko i najavljenog daljnjeg pada otkupnih cijena i ukidanja poticaja proizvođači mlijeka u kraju oko Svetog Ivana Žabna strahuju za budućnost.

Poticali ih na ulaganja
Njihovi su preci još početkom 20. stoljeća uvozili plemenite pasmine krava iz Bavarske i Švicarske i omogućili stvaranje matičnog stada koje nosi proizvodnju mlijeka u Sjeverozapadnoj Hrvatskoj. Osim simentalske posljednjih godina mnogi su uvezli junice holsteinske pasmine i podigli nove farme, na što ih je poticala i država, a sada se plaše da neće moći otplaćivati kredite i da će im gospodarstva otići na bubanj.

Dragutin Piškorić, 52 godišnji proizvođač mlijeka iz Treme - Medačevo u općini Sveti Ivan Žabno, predsjednik županijske udruge uzgajivača goveda holstein, obrazlaže crne prognoze vlastitom računicom.

- Imam 40 krava muzara koje dnevno daju 1000 litara mlijeka za koje sam u prosincu dobivao 3,25 kune za litru, da bi u siječnju bila ukinuta tvornička premija od 30 lipa, na čemu sam odmah izgubio 8300 kuna. Ugovori s mljekarom predviđaju cijenu za prvu klasu 2,50 kuna po litri, pa na mojih 30.000 litara isporučenog mlijeka gubim mjesečno 22.500 kuna - objašnjava Piškorić. Svaki mjesec mu na naplatu stiže 17.000 kuna kredita za novu štalu i junice.

Otkaz sinu i snahi?
- Rušenjem cijena mlijeku i nekontroliranim uvozom, bačeni smo na koljena i ne preostaje nam drugo nego zatvoriti štale. Mojoj obitelji se, nažalost, može dogoditi da, pored gospodarstva, više od 100 životinja, zemljišta, strojeva postanemo siromasi jer nećemo moći platiti kredite, najam zemljišta i sjetvu kukuruza za stočnu hranu. Najprije ću morati dati otkaz sinu i snahi i poslati ih na burzu jer im neću moći platiti 7000 kuna mjesečno.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pažnje?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr