AFERA SOFTWARE

Sud odlučio: Poruke u kojima se spominje AP su zakonit dokaz

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
Sud odlučio: Poruke u kojima se spominje AP su zakonit dokaz
28.03.2023.
u 15:12
Poruke su iz mobitela Josipe Rimac i EPPO-o su ustupljene iz USKOK-ovog spisa za aferu Vjetroelektrane.  Bivša HDZ-ova država tajnica optužena je u aferi Vjetroelektrane i njezinom kraku, a u oba ta predmeta suoptuženica joj je bivša HDZ-ova ministrica Gabrijela Žalac
Pogledaj originalni članak

Kao što se moglo očekivati, poruke koje su između sebe izmjenjivale Josipa Rimac i Gabrijela Žalac, te u kojima se spominje AP, odnosno premijer, a sada su sastavni dio optužnice u aferi Softvere, zakonit su dokaz. Odlučilo je tako danas optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda pod presjedanjem sutkinje Tamare Pleše, nakon što je prošli tjedan saslušalo argumente obrane Gabrijele Žalac, koja je tražila da se te poruke, odnosno sadržaj mobitela Josipe Rimac,  izdvoje iz spisa kao nezakonit dokaz te Ureda europskog javnog tužitelja (EPPO), koji je smatrao da je riječ o zakonitom dokazu. 

- Optužno vijeće odbilo je dokazne prijedloge obrane i prihvatilo sve argumente EPPO-a.  Obrana ima pravo žalbe, a o toj žalbi će odlučivati VKS -  kratko je kazala Sani Ljubičić, europska delegirana tužiteljica u Hrvatskoj.

Ponovila je da su dokazi čije je izdvajanje obrana tražila smatrajući ih nezakonitima, zakonit dokaz, koji je prikupljen na zakonom propisani način i sukladno višegodišnjoj sudskoj praksi te većem broju odluka i Vrhovnog suda i VKS-a. Obrana Gabrijele Žalac vjerojatno će se na tu odluku žaliti, a ranije su naveli zbog čega smatraju da su spomenute poruke, koje su nakon što se za njih doznalo izazvale pravu medijsko - političku buru, nezakonit dokaz.  

Poruke su iz mobitela Josipe Rimac i EPPO-o su ustupljene iz USKOK-ovog spisa za aferu Vjetroelektrane.  Bivša HDZ-ova država tajnica optužena je u aferi Vjetroelektrane i njezinom kraku, a u oba ta predmeta suoptuženica joj je bivša HDZ-ova ministrica Gabrijela Žalac. Njih su dvije intenzivno komunicirale, a u tu komunikacije spadaju i obrani Gabrijele Žalac sporne poruke koje se nalaze u optužnici za aferu Softvere.

Sporno im je ustupanje dokaza iz USKOK-ovih spisa EPPO-u,  jer smatraju da su dokazi prikupljeni tako nezakoniti zato što je tajno praćenje i prisluškivanje inicijalno pokrenuto protiv nekih drugih osoba. Sporni su im i nalozi suca istrage na temelju kojih je tajno praćenje i prisluškivanje odobreno u koje obrane, kako tvrde,  nisu imale uvid, a tvrde i da ti nalozi nisu dovoljno dobro obrazloženi. Nakon što VKS odluči o potencijalnoj žalbi obrane, optužno vijeće će ponovo odlučivati o pravomoćnosti optužnice, a cijela ta procedura bi mogla potrajati do jeseni. Drugim riječima, teško da će odluka o pravomoćnosti optužnice biti donesena prije jeseni, ili čak i kraja ove godine. 

U aferi Softvere, osim Gabrijele Žalac, EPPO je još optužio Tomislava Petrica, bivšeg ravnatelja Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekta Europske unije (SAFU), te poduzetnike Mladena Šimunca i Marka Jukića. Optužene su i tvrtke Ampelos i Micro projekt. EPPO Gabrijelu Žalac i njezine suoptuženike, tereti za trgovanje utjecajem i zloporabe položaja prilikom nabavka programa PLUR i SPUR, što se događalo tijekom 2017. i 2018. Tim aktivnostima je, tvrdi EPPO, proračun EU oštećen za najmanje milijun eura, a proračun RH za najmanje 300.000 eura.

EPPO Gabrijelu Žalac tereti da je kao ministrica regionalnog razvoja pokrenula postupak javne nabave za informacijski sustav za strateško planiranje i upravljanje razvojem. No odmah u startu namjeravala je natječaje prilagoditi Šimuncu, odnosno njegovim tvrtkama. On je bio njezin dugogodišnji prijatelj i poznanik, a Gabrijelu Žalac se tereti  da je poduzela više radnji  kako bi njegovim tvrtkama osigurala povlašteni položaj. Jedna od tih radnji bila je i da je  neosnovano povećala  procijenjenu vrijednost nabave informacijskog sustava, a tereti ju se i da je odlučila provesti pregovarački postupak nabave bez objave javnog poziva te da  je pozvala Šimunca da prijavi svoje tvrtke.

Nadalje, dok je bila ministrica, Gabrijela Žalac je bila i predsjednica Upravnog vijeća SAFU-a, što znači da  se na njezin prijedlog imenovao ili razrješavao ravnatelj SAFU-a. Autoritet koji je imala kao ministrica  potom je iskoristila da naloži Petricu što da radi. Prema optužnici, naložila mu je da SAFU prilikom kontrole javne nabave, ne dovede u pitanje ni dokumentaciju  ni način na koji su izabrane Šimunčeve tvrtke, iako je bilo jasno da se takvim postupanjem krši zakon.

EPPO Gabrijelu Žalac tereti i da je toliko htjela da Šimunac dobije poslove pa mu je pomagala i nakon što je Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave poništila postupak javne nabave zbog kršenja zakona o javnoj nabavi.  Na koncu,  nakon provedenog otvorenog postupka javne nabave Ministarstvo je  sklopilo kupoprodajni ugovor za nabavu informacijskog sustava s tvrtkama Šimunca i Jukića. Odlukom Gabrijele Žalac određena je, kaže EPPO, nerealna cijena  od 12,9 milijuna kuna, iako bi, tvrdi EPPO, realna cijena  projekta bila oko 2,7 milijuna kuna.  Ministarstvo je  uplatilo na račun Jukićeve tvrtke, a nakon toga dio novca prebačen je na njegov i Šimunčev račun te na račune s njima povezanih tvrtki, dok je dio podignut u gotovini. Prema optužnici, Šimunac  i Jukiće se  terete se da je svaki od njih stekao protupravnu imovinsku korist od oko po dva milijuna kuna, dok su  njihova poduzeća stekla protupravnu imovinsku o korist od 3,5 odnosno 2,6 milijuna kuna.

Gabrijela Žalac se tijekom istrage branila da nije ona ta koja providi natječaje, jer joj to rade stručne službe. Krivnju su tijekom istrage negirali i ostali, pa je Šimunac negirao da se s njom dogovarao oko inkriminiranih poslova i ugovora. No za oboje je nezgodno što je njihovo dugogodišnje poznanstvo  vrlo dobro evidentirano pa postoje njihove zajedničke fotografiji, pozivi i mejlovi.... Šimunac je u obrani naveo i da je svoj program PLUR prezentirao među ostalim i u uredu premijera Andreja Plenkovića.

-  Dobio sam poziv da dođem, ne znam od koga. Nakon prezentacije premijer Plenković mi je kazao da sam ja prvi koji u Vladu dolazim i nešto nudim, a ne tražim -  branio se Šimunac. Inače, u aferi Softvere izvide je provodio USKOK no nije pokrenuo istragu jer dok su oni radili na predmetu, nisu našli elemenata kaznenog djela. Spis je uzeo EPPO, a u nezgodnoj situaciji se našla i Zlata Hrvoj Šipek,  koja nije govorila istinu kada je tvrdila da o izvidima protiv Žalac nije ništa znala.

Gabrijela Žalac osim optužnice EPPO-a ima i dvije optužnice USKOK-a, koje su povezane s aferom Vjetroelektrane, gdje joj je suoptuženica Josipa Rimac. Ni te dvije optužnice još nisu potvrđene nu u jednoj od njih za sada je sklopljeno nekih osam nagodbi, a prema najavama, moglo bi ih biti još. Koliko je poznato, ni Josipa Rimac ni Gabrijela Žalac ne pregovaraju s tužiteljstvom o nagodbama.

>> VIDEO Sve afere Gabrijele Žalac: Mercedes, vozačka, vjetroelektrane...

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.