kosovo – srbija

Susret Nikolić – Jahjaga prema istom protokolu kao Dačić – Thaçi

Foto: Zarko Basic/PIXSELL
Susret Nikolić – Jahjaga prema istom protokolu kao Dačić – Thaçi
31.01.2013.
u 14:48
Susret predsjednika dviju država planiran je za početak veljače, ali još nije poznata lokacija iako se zna da će susret biti u Bruxellesu
Pogledaj originalni članak

Agencija Tanjug doznaje u vrhu države Srbije kako će protokol sastanka predsjednika Srbije Tomislava Nikolića i kosovske predsjednice Atifete Jahjage u Bruxellesu biti  isti kao i susret premijera Srbije Ivice Dačića i kosovskog premijera Hashima Thaçija, a to znači da će Nikolić i Jahjaga najprije imati odvojene susrete s visokom predstavnicom EU za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton, a potom zajedničku radnu večeru. Susret predsjednika dviju država planiran je za početak veljače, ali još nije poznata lokacija iako se zna da će susret biti u Bruxellesu. Za sada nisu utvrđene teme razgovora, doznaje Tanjug, ali je sigurno da je susret od velikog značaja.

– Ideja je da to bude inicijalni susret i upoznavanje. Teme još nisu utvrđene, ali postoji mogućnost da se razgovara o svim otvorenim pitanjima i temama koje su aktualne u dijalogu Beograda i Prištine – rekao je sugovornik Tanjuga. Bruxelles, Beograd i Priština očekuju protokolarni sastanak, s kojega će biti odaslan pozitivni signal i otvoren prostor za rješavanje najtežih pitanja na svim pregovaračkim razinama, a politički analitičari Dušan Janjić i Fatmir Sheholi slažu se da se Nikolić i Jahjaga neće baviti ni jednom temom posebno, što nije ni cilj sastanka, ali će, dodaju, sigurno razgovarati o sjeveru Kosova, implementaciji postignutih sporazuma, a moguće je da će biti dotaknuta Platforma i Rezolucija o Kosovu.

Janjić drži da se najteža pitanja u dijalogu neće rješavati ni u dijalogu Nikolića i Jahjage ni Dačića i Thaçija, već na nekoj vrsti međunarodne konferencije, na kojoj će sudjelovati svi ti akteri, uključujući i Catherine Ashton i državnog tajnika SAD-a, a kruna te konferencije bit će sporazum o normalizaciji odnosa koji, kako tumači Janjić, ne mora ni biti formalno potpisan. Njegov prištinski kolega Sheholi drži da će to ipak biti protokolarni susret, ali ne isključuje otvaranje tema vezanih za ostvarenje postignutih dogovora Prištine i Beograda. 

>> Jahjaga i Nikolić sastaju se 6. veljače u Bruxellesu

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

AL
aljustina
17:11 01.02.2013.

To je samo pokusaj predsednika Nikolica da pokaze dobru volju i da pokusa da dobije sto je vise moguce za Srbe na Kosovu.