Sutra u Večernjem

Sukob Crkve i države: 'Žele nam uzeti nekretnine...'

Foto: Goran Kovačić/PIXSELL
Sukob Crkve i države: 'Žele nam uzeti nekretnine...'
06.03.2019.
u 20:32
Deset godina nakon uknjiženja Krčke biskupije riječki se DORH žali na rješenje
Pogledaj originalni članak

I dok država s jedne strane ni nakon 20 godina ne zna koliko nekretnina mora vratiti Crkvi, Općinsko državno odvjetništvo u Rijeci s druge je strane na svoju ruku krenulo imovinu Krčke nadbiskupije upisivati na državu iako je riječ o nekretninama na koje država nikada nije polagala pravo.

Konkretno, radi se o Svećeničkom domu svetog Josipa i pripadajućih više od tri milijuna četvornih metara zemljišta na otoku Krku u vlasništvu Nadbiskupskog sjemeništa u Zadru, a koje je Zadarska nadbiskupija 2006. prepustila Biskupiji Krk. Godinu poslije Općinski sud u Rijeci, ispostava Mali Lošinj, Biskupiji je dopustio upis nekretnina na ime sjemeništa. Da je Krčka biskupija pritom imala puno pravo na upis vlasništva, dokazuje i zapisnik iz Ureda državne uprave na Malom Lošinju iz 2003. godine. Zadarska nadbiskupija tada je zatražila da se te nekretnine denacionaliziraju, ne znajući koji je njihov pravni status. No u postupku je utvrđeno kako ta imovina nikada nije prenesena u društveno vlasništvo, što znači da ni na koji način kasnije i nije mogla biti prevedena u državno vlasništvo.

Čitavo desetljeće nakon tog uknjiženja za Biskupiju je uslijedio šok – stiglo im je rješenje kojim je isti sud koji je 2006. zabilježio da se radi o njihovu vlasništvu sada prihvatio prigovor riječkog Općinskog državnog odvjetništva na tada doneseno rješenje. Na novo rješenje Biskupija se žalila, a u žalbi postavljaju pitanje kako je Državno odvjetništvo uopće došlo u priliku uložiti prigovor na rješenje kojim je Crkva upisala vlasništvo kada država nije bila stranka u postupku i sporne nekretnine nikada joj nisu pripadale.

>>Cijeli članak pročitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista od četvrtka ili u našem e-izdanju!

Od ostalih tema izdvajamo:

>>Vrijeme istječe: Hrvatska još nema rješenje za nuklearni otpad

>>Rasema Zolja Handanović: Amerika joj oduzela državljanstvo jer je činila ratne zločine

>>Dosris Šarić Kukuljica: Ne razumijem kako se mogu napisati scenariji bez žena

>>Dominik Livaković: Branio sam i protiv jačih momčadi od Benfice 

Naslovnica

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 13

LA
lavdinamo
07:54 07.03.2019.

Stotine ljudi i danas ostavlja Crkvi imovinu u zamjenu za pohranu u svojoj kući.Djeca ih ne želi dohraniti pa to rade Časne sestre.Tsko imovina raste.

DU
Deleted user
23:05 06.03.2019.

Slika govori sama za sebe

Avatar boros
boros
16:16 07.03.2019.

...jb-teee,strah me da mi ovi "uniformisani..." ne zakucaju na vrata i da me neistjeraju sa djedovine,U PM. Izgleda da je njihova citava CRO...bjezite ljudi,eto sotona,amen...