brza reakcija

Šuker: SDP-u bi bilo bolje da je pročitao naše mjere oporavka

Foto: Boris Ščitar/PIXSELL
Šuker: SDP-u bi bilo bolje da je pročitao naše mjere oporavka
25.09.2010.
u 16:42
Šuker je i kritizirao frazu, kako kaže, staru devet godina, vezanu za povećanje zaposlenosti
Pogledaj originalni članak

Da je predizborna kampanja počela pokazuje brza reakcija HDZ-a na današnju konvenciju SDP-a sazivanjem konferencije za novinstvo.

Potpredsjednik Vlade i ministar financija Ivan Šuker poručio je da od 'kukuriku' koalicije nije čuo ništa konkretno te da bi im bolje bilo da su pročitali mjere gospodarskog oporavka i vidjeli da se te mjere provode.

- SDP nije dao ključni model kako oporavak ostvariti, a nisu niti spomenuli potrebnim otvoriti prostor za investicije kroz privatni kapital – rekao je Šuker.

Kritizirajući izjave koje su se čule na SDP-ovoj konvenciji Šuker je poručio kako je činjenica da poreznu politiku u smislu opterećenja definira rashodovna strana. Također mu je nejasno SDP-ovo olako iznošenje mjera na prihodovnoj i rashodovnoj strani koje nisu nikada pokušali ugraditi u proračun, te, rekao je, da si on to kao političar ne bi nikada dozvolio.

>>Milanović: Hrvatska je zemlja slomljenog duha

Nemoguće je i prihvatiti prijedlog o smanjenju doprinosa za dva postotna boda, što bi bilo oko dvije milijarde kuna manje u proračunu, istodobno dok trošak za mirovine i zdravstvo stvara deficit od oko 20 milijardi kuna godišnje – napomenuo je. Te poručio kako im je vrlo čudna matematika u kojoj predlažu s jedne strane povećanje rashoda, a s druge smanjenje prihoda. – A kako si gospoda iz SDP-a razmišljaju uvođenje reda u javne financije dovoljno govori smjena njihovoj financijaša koji ih je ostavio u gubicima – rekao je.

Šuker je i kritizirao frazu, kako kaže, staru devet godina, vezanu za povećanje zaposlenosti. Tada je SDP govorio o 200 tisuća novih radnih mjesta, što im nije uspjelo, a danas govore o 80.000.

I blokirane tvrtke bez ijednog zaposlenog, a takvih je oko 20.000 tvrtki bit će eliminirane, jer to omogućava OIB, poručio je Šuker SDP-u.

Osvrnuvši se na u četvrtak predstavljene projekte u koje će se krenuti, Šuker je potvrdio da interesenata ima za veći dio projekata i da su u stvari u visokoj fazi pred realizaciju. Potvrdio je da je obavio nekoliko razgovora s predstavnicima majki banaka koje posluju u Hrvatskoj, da su za Luku Rijeka interes pokazali najveći lučki operateri ulaskom kroz koncesiju, a interes postoji i za zračnu luku Zagreb. Uglavnom, rekao je, međunarodne financijske institucije su zainteresirane za ulazak u 30 predstavljenih projekata.

- Onaj tko dođe investirati, stvorit će nova radna mjesta i to nije podilaženje krupnom kapitalu – poručio je ministar Šuker.

Ministar gospodarstva Đuro Popijač poručio je kako će ti projekti biti i velika šansa za domaće tvrtke i pokretanje industrijske proizvodnje. Poručio je da Vlada surađuje s poduzetnicima, te da država nije u depresiji.

- Teškoća imamo, ali napredak je vidljiv – poručio je.

Iznoseći konkretne brojke kazao je kako je malim i srednjim tvrtkama dano potpora u vrijednosti od 320 milijuna kuna, 15 milijuna za izvozne tvrtke, te da su od 2004. godine otvorili 326 poduzetničkih zona koje su iz proračuna dobile 580 milijuna kuna.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 78

DU
Deleted user
15:10 26.09.2010.

Rugala se sova sjenici...

PI
Pippo9
18:28 26.09.2010.

Sdp po običaju daje lažna obećanja koja ne mogu provesti.Prvi su po davanju obećanja a kad treba raditi onda su zadnji

DA
darko9
17:47 25.09.2010.

vidimškoj opet ti sam ti rekel kaj ti vidiš mojega pimpeka