Foto: REUTERS 'Sudite državi i narodu koji je svojom krvlju spasio Europu'

'Sudite državi i narodu koji je svojom krvlju spasio Europu'

11. 09. 2018. u 18:12 130
Manji klubovi branili su Orbana i napadali EU zbog uplitanja u mađarsku politiku

Želite osuditi Mađarsku jer smo odlučili da nećemo postati zemlja migracija, ali, kakvu god odluku donesete, Mađarska neće popustiti pred ucjenama, zaustavit ćemo nezakonite migracije i obranit ćemo svoja prava, ako treba i naspram vas – poručio je mađarski premijer Viktor Orban u raspravi u Europskom parlamentu danas u Strasbourgu, gdje se sutra glasa o rezoluciji koja bi pozvala na pokretanje kaznene procedure protiv Mađarske zbog Orbanova kršenja vladavine prava i autokratskog stila vladanja.

Kazneni postupak Kurz smatra da bi Orbana trebalo kazniti: 'Temeljne vrijednosti moraju biti zaštićene'

Borbeno raspoloženje

Orban je došao u Strasbourg u borbenom raspoloženju, ali svjestan da su mu zastupnici iz Europske pučke stranke, kojoj pripada njegova stranka Fidesz, po prvi put spremni okrenuti leđa i podržati kaznenu rezoluciju. Austrijski kancelar Sebastian Kurz preksinoć je prvi signalizirao tu promjenu u stavu pučana, kad je rekao da će austrijski pučani biti za kažnjavanje Orbana. HDZ-ovi europarlamentarci jdo danas popodne nisu odlučili kako će sutra glasati, već čekaju večerašnji klub zastupnika europskih pučana, nakon kojeg su rekli donijeti odluku.

Šef kluba pučana Manfred Weber u raspravi s Orbanom izjavio je da ne može razumjeti kako to da se Srednjoeuropskom sveučilištu u Budimpšeti zabranjuje rad, ili da nevladine organizacije u Mađarskoj imaju problema.

– To nije u skladu s našim uvjerenjima u EPP-u – rekao je Weber.

Kazna Mađarskoj? 'Mangupa' Orbana dosta je i pučanima

– Vi možete imati drugačija rješenja za migrantsku krizu, ali ako se općenito kaže da se treba bojati muslimana ili ako se napada neka vjera onda to može samo stvoriti džihadiste. Postoji razdvajanje Crkve i države, mi smo na ovome kontinentu izmislili ljudska, a ne kršćanska prava – rekao je taj njemački demokršćanin, što jest dosad najjasnije razračunavanje EPP-a sa svojevrsnim mangupom u vlastitim redovima, kako se očito percipira Orban.

Lideri klubova socijalista ili liberala upozoravali su Orbana da mu obrana argumentom da EP napada Mađarsku ne stoji, jer “ovaj dom želi obraniti slobodu građana Mađarske, čija prava konstantno kršite vi”, i zato jer je “Mađarska mnogo dugovječnija od vas, g. Orban”, kako je rekao Guy Verhofstadt.

Žrtva za demokraciju

Manji klubovi branili su Orbana i napadali EU zbog uplitanja u mađarsku politiku. A Orban je kritičarima poručio: – Vi smatrate da znate bolje od mađarskog naroda što njemu treba. Znam da ste već zauzeli stav i da će velika većina podržati ovo izvješće. Ipak, došao sam ovdje jer se spremate osuditi ne samo jednu vladu i jednu državu, nego čitav narod, koji je svojim naporima, pa i krvlju, pridonio našoj slavnoj europskoj povijesti.

Narod koji se pobunio protiv najveće vojske na svijetu, protiv Sovjeta, i tako dao veliku žrtvu za slobodu i demokraciju. I sad oni, koji nisu morali ništa osobno riskirati za slobodu, žele osuditi borce za slobodu i demokraciju koji su se borili protiv komunista – zaključio je Orban.

>> Prosvjedi u Rusiji zbog najavljene mirovinske reforme

Foto: REUTERS Foto: REUTERS Foto: REUTERS Foto: REUTERS Foto: REUTERS Foto: REUTERS Foto: REUTERS Foto: REUTERS Foto: REUTERS Foto: REUTERS Foto: REUTERS Foto: REUTERS Foto: REUTERS Foto: REUTERS Foto: REUTERS Foto: REUTERS Foto: REUTERS Foto: REUTERS Foto: REUTERS Foto: REUTERS Foto: REUTERS Foto: REUTERS Foto: REUTERS Foto: REUTERS Foto: REUTERS Foto: REUTERS Foto: REUTERS Foto: REUTERS

Adrenalinska Hrvatska
Rafting može biti idealna zabava, ali hrvatske rijeke kriju mnoge opasnosti
pogledajte na vecernji.hr
  • 19:05 11. rujna 2018.

    Orban je preiskren. Nitko u Europi ne želi muslimane, svi se prave. Merkel glumi kršćanku jer jako dobro zna da će Orban i Salvini odradit posao za nju. Nobelovu nagradu za mir će dobit ona. Uostalom, Nijemci su već počeli ...

  • 19:33 11. rujna 2018.

    Orban, čovjek koji je volio i voli svoju zemlju i svoj narod

  • 19:15 11. rujna 2018.

    Orbana ce sigurno podrzati Sjeverna Liga, njemacki AfD,Marine Le Pen,Poljska je vec najavila VETO. Madjarska nece pokleknuti pred ucijenama i prijetnjama.Siguran sam da nitko od europskih naroda ne zeli fasisticku dikatatur euroglobalista. Europska Unija pokazuje svoje pravo lice,ovdje se radi ...

Komentirajte
Vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice vecernji.hr kliknite na "Slažem se".