POČASNI GRAĐANIN

Strossmayer dobio spomen-ploču: 'Na osobit način je volio Prag u koji je često navraćao'

Foto: Grgur Žučko/pixsell
Strossmayer dobio spomen-ploču: 'Na osobit način je volio Prag u koji je često navraćao'
14.02.2017.
u 15:03
Tekst spomen-ploče sastavio je Marijan Lipovac, a nacrt ploče izradio je arhitekt Vlado Milunić.
Pogledaj originalni članak

Utemeljitelj Jugoslavenske akademije znanosti i umjetnosti (danas HAZU), hrvatski političar i đakovački biskup Josip Juraj Strossmayer dobio je u utorak svoju spomen-ploču u Pragu, čijim je počasnim građaninom proglašen 1888. godine.

Otkrivanju spomen-ploče nazočio je i predsjednik Sabora Božo Petrov, koji je u dvodnevnom posjetu Češkoj.

"Biskup Strossmayer među mnogim je slavenskim narodima upamćen kao njihov veliki mecena i podupiratelj. Na osobit način je volio Prag u koji je često navraćao i kojemu je posvetio i svoj putopis Put Zlatnoga Praga", kazao je Petrov na svečanosti, priopćeno je iz Sabora.

Vrhunac njegova djelovanja čini posljednja četvrtina 19. stoljeća, razdoblje u kojemu se u europskim okvirima izgrađivao pojam nacije i nacionalne države. "Strossmayer je itekako osjećao sudbinsku važnost toga procesa, a posebno potrebu afirmacije identiteta i posebnosti slavenskih naroda u Austro-Ugarskoj koji se prvotno ogledaju u njihovu dostojanstvu, jeziku, kulturi i povijesti", naglasio je Petrov

Spomen-ploča postavljena je na praškom Strossmayerovom trgu na inicijativu predsjednika Hrvatsko-češkog društva Marijana Lipovca te u suradnji hrvatskog veleposlanstva, Grada Zagreba i načelnika gradske četvrti Praga 7 Jana Čižinskýa.

Tekst spomen-ploče sastavio je Marijan Lipovac, a nacrt ploče izradio je arhitekt Vlado Milunić.

J.J. Strossmayer (1815.-1905.), biskup đakovački i srijemski, utemeljitelj današnje središnje hrvatske znanstvene institucije, mecena hrvatske kulture i veliki promicatelj južnoslavenstva, imenovan je 1888. godine počasnim građaninom Praga u kojemu je 1925. godine dobio i svoj trg.

Svečanosti otkrivanja spomen-ploče nazočio je i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

>> Svi su htjeli u sobu u kojoj je Strossmayer vrtio globus

>> Na svom trgu u Pragu spomen-ploču dobit će Strossmayer

ZAKONSKA OBVEZA

Liječnici prisiljeni ljude prijavljivati policiji: 'Pridržavat ćemo se toga, nema razloga da se zbog toga ljute na nas'

Za privremenu nesposobnost do 6 mjeseci samo upozorenje, a ako je razdoblje nesposobnosti dulje, liječnik je dužan javiti to policiji. Obaveza je to svakog liječnika koji je obavio pregled ili liječio vozača, kao i njegova izabranog odnosno obiteljskog liječnika, a propisuje je Pravilnik o zdravstvenim pregledima vozača i kandidata za vozače koji stupa na snagu sljedeći tjedan.

Praktično rješenje

Jednu grešku s novcem radi većina građana: Stručnjak za financije ima top savjet kako je uspješno izbjeći

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.