inspektori na terenu

Stroge kazne onima koji ne naprave plan za otpad u 6 tjedana

Foto: Hrvoje Jelavić/Pixsell
Stroge kazne onima koji ne naprave plan za otpad u 6 tjedana
25.07.2014.
u 17:00

Čak 89 gradova i općina nema niti je u izradi plan o razvrstavanju
Pogledaj originalni članak

Iako je od jučer u svim gradovima i općinama trebalo početi razvrstavanje otpada (papir, staklo, plastika, metal, tekstil, glomazni i problematični), to se nije dogodilo. Naime, od 556 gradova i općina njih 459 ima planove za gospodarenje otpadom, dok 89 nema izrađen plan niti je on u izradi, a u posljednjih godinu dana njih 250 uvelo je barem djelomično primarno razvrstavanje otpada.

Prije dvije godine 39,5% gradova i općina imalo je na javnim mjestima spremnike za odvojeno prikupljanje otpada, a sad ih ima 71,6%. Oni gradovi i općine koji su zakazali s provođenjem zakona dobit će dodatnih šest tjedana za dostavu traženog plana. Ako to ni tada ne učine, inspekcija će utvrditi nepoštovanje rokova, nakon čega slijede kazne: od 100 do 300 tisuća kuna morat će platiti pravne osobe (gradovi i općine), a od 15 do 35 tisuća odgovorni gradonačelnici i načelnici. To su jučer na konferenciji za novinare u Ministarstvu zaštite okoliša objelodanili pomoćnik ministra Goran Heffer i Sanja Radović iz Sektora za održivo gospodarenje otpadom. Aleksandra Ćilić iz Fonda za zaštitu okoliša kazala je da je u posljednjih dvije i pol godine osigurano šest puta više sredstava za primarnu selekciju otpada.

Na upit o kažnjavanju građana uzvraćeno je da će se s kaznama za građane početi tek onda kada građanima bude omogućeno razvrstavanje otpada.

Doznalo se i to da je 2012. u pravnih osoba nastajalo 200 tisuća tona otpada, a sad se tek 12% toga iznosa reciklira, dok je prosjek u EU 42%.

Lani je 5% gradova i općina imalo reciklažna dvorišta, sad ih ima 79%, a na kraju ih treba biti oko 700.

>>Najčešći upiti građana u vezi odvojenog prikupljanja otpada što nas očekuje od 1. srpnja

>>Provjerili smo kako sve otpad odvajaju u Zagrebačkoj županiji

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

NV
novo vriijeme
17:10 25.07.2014.

Šta ovi pričaju, ne plaća grad nego građani kroz prirez. Drugo zašto država nije napisala za EU

NV
novo vriijeme
17:13 25.07.2014.

Zašto država nije kroz projekte dobila od EU novac za konteinere za razvrstavanje. A bitno je pitanje neka se transparentno prikaže tko će i koliko zarađivati na preradi otpada i kako će se to vratiti građanima.