Žele u svoju župu

Štrajkom glađu ispred Varaždinske katedrale dočekat ćemo Papu

Foto: Rober Anić/PIXSELL
vjernici (1)
Foto: Rober Anić/PIXSELL
vjernici (1)
Foto: Rober Anić/PIXSELL
vjernici (1)
Foto: Rober Anić/PIXSELL
vjernici (1)
Foto: Rober Anić/PIXSELL
vjernici (1)
Foto: Rober Anić/PIXSELL
vjernici (1)
Foto: Rober Anić/PIXSELL
vjernici (1)
20.02.2011.
u 13:08
Vjernici ta dva sela protive se biskupovu dekretu kojim od 1. siječnja ove godine postaju dio župe Jalžabet
Pogledaj originalni članak

Mi nismo naslinici, a ni buntovnici, mi smo samo mirna sirotinja koja traži da nas vrate u župu Varaždinske Toplice kojoj smo stoljećima pripadali - kaže Ivica Sačić koji je zajedno sa još dvjestotinjak svojih sumještana došao na mirni prosvjed vjernika Jakopovca i Kaštelanca ispred Zagrebačke katedrale.

- Mi vjernici iz Jakopovca i Kaštelanca poručujemo s ovog svetog mjesta da nikada nećemo pristati biti dio koje druge župe, osim župe Varaždinske Toplice. Budemo li za to prisiljeni za svoje ćemo se pravo boriti i štrajkom glađu ispred Varaždinske katedrale u danima kada se priprema pastoralni pohod Svetoga Oca Benedikta XVI. Hrvatskoj - dodao je jedan od prosvjednika Ivan Vidaček.

Vjernici ta dva sela protive se biskupovu dekretu kojim od 1. siječnja ove godine postaju dio župe Jalžabet. Otkako je na snagu stupio taj dekret vjernici Jakopovca i Kaštelanca zaključali su vrata kapelice u svome mjestu i na misu idu u Varaždinske Toplice, Varaždin i druge župe, a u širokom krugu zaobilaze župnu crkvu u Jalžabetu kojoj bi po novoj formaciji trebali pripadati.

Ovaj prosvjed u Zagrebu ispred katedrale im je treći po redu. Prosvjedovali su ispred župne crkve u Varaždinskim Toplica, ispred katedrale u Varaždinu, a u Zagreb su, kažu, stigli da svojim mirnim prosvjedom upoznaju hrvatsku javnost s problemom koji ih već mjesecima muči. Nakon mirnog prosvjeda, vjernici su odložili transparente na kojima je između ostalog pisalo: “Oni su nam ukrali mir Božji”, “Nadbiskupe uslišite nam molbu”, “Vratite nas u župu Varaždinske Toplice” i “Zašto nam lažu pred oltarom?”, te otišli na svetu misu u Zagrebačku katedralu.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 39

SI
sinaj
13:53 20.02.2011.

Pripadanje ovoj ili onoj župi je čisto stvar administracije i nema nikakve veze s vjerom. Vjernici imaju pravo izraziti svoje mišljenje i svoje želje u vezi sa župom, ali ovaj nastup u kojem sami sebe nazivaju mirnom sirotinjom obiluje patetikom i neukusom. To je samo još jedan primjer kako postoji jako puno neukih Hrvata koji ne znaju razdvojiti važno od nevažnog. Bapsko-seoski posli. Ako je administrativna promjena napravljena, sigurno je za to postojao neki valjan razlog

OB
-obrisani-
13:55 20.02.2011.

Naravno, generalnim strajkom ga treba docekati. Treba mu i objasniti tko je u stvari Bozanic i kome je dao da bude kar-dinal.

PI
prava istina
13:47 20.02.2011.

Umjesto da štajkate glađu zbog radnika Mundusa, zbog svih nezaposlenih...zbog neimaštine, vi se durite zbog popovskih poslova. Dajte ne radite budale od sebe Idite doma i ne odlazite lizati oltare pa će vas prije primjetiti da vas nema u crkvi. Ovako izgledate blesavo.