IZJAVA

Štrajk nećemo platiti

09.01.2003.
u 00:00
Pogledaj originalni članak

Za ovo ministarstvo i Vladu škola počinje 13. siječnja, u ponedjeljak. Djeca i roditelji imaju pravo na učenje, a sindikati se ne mogu ponašati kao da je škola zatvorena i ostaviti djecu na ulici. Ravnatelji će organizirati nastavu kako budu mogli, ali učenici neće ostati nezbrinuti. To je na jučerašnjoj konferenciji za novinare kazao zamjenik ministra prosvjete Ivan Vavra, optuživši sindikalne čelnike za nerazumijevanje i "petljanje u proračun Ministarstva".

Vavra je objasnio da je za putne troškove u prosincu prošle godine trebalo gotovo 13 milijuna kuna te da ne stoje procjene sindikata da se na stavci prometa "skriva" 57 milijuna kuna. Isto tako, novac predviđen za prioritetne reformske projekte neće se preusmjeravati u plaće kako sindikalni čelnici traže - istaknuo je te ponašanje sindikata nazvao apsurdnim.

- Pa gdje toga ima da se zbog povećanja plaća ide u štrajk? Razloga za štrajk nema - komentirao je Vavra, dodajući da će u sustavu obrazovanja 80 posto zaposlenih imati veće plaće. Upozorio je da sudjelovanje u štrajku neće biti plaćeno jer to nisu dužni ni prema kolektivnom ugovoru. Na optužbe sindikata da vlast podizanjem plaća samo učiteljima i profesorima želi podijeliti sindikalno članstvo, Vavra je odgovorio da povećanjem plaća žele motivirati nositelje djelatnosti, odnosno nastavnike i učitelje. Dodao je da se za osnovno i srednje školstvo izdvaja 3,37 posto BDP-a, a cilj je 3,50 posto. No, kaže Vavra, čelnici sindikata tim brojkama često manipuliraju, kao i iznosima plaća svog članstva.

- Istine radi, "gola" plaća učitelja sa devet godina staža iznosi 4098 kuna, a učitelja pred mirovinom 5213 kuna - kazao je zamjenik ministra. Upozorio je također da će se izgubljeni sati i dani morati nadoknaditi.

"Uočiti tipične kolege štrajkolomce i izolirati ih pratnjom povjerljivih članova ili nadglasavanjem", jedna je od uputa o ponašanju koje je Sindikat hrvatskih učitelja poslao svojim članovima, a koja je izazvala zgražanje zamjenika ministra prosvjete Ivana Vavre.

- Te metode podsjećaju me na neka mnogo mračnija vremena. Nešto više od pola učitelja i profesora je u sindikatima. Hoće li se one koji nisu silom tjerati u štrajk? - pitao se Vavra.

Ministar Vladimir Strugar za danas je sazvao sastanak s ravnateljima osnovnih i srednjih škola te učeničkih domova, na kojem će se razgovarati i o organizaciji nastave u vrijeme štrajka - od 13. do 17. siječnja u osnovnim, te 15. siječnja u srednjim školama.

I. Kustura

Pogledajte na vecernji.hr