Kriza najveće filmske industrije na svijetu

Štrajk Bollywooda: Indijci bez filmova

05.04.2009.
u 22:39
Pogledaj originalni članak

Bollywoodski producenti u subotu su počeli štrajk nakon što je propao dogovor s indijskim multipleksima o podjeli zarade. Štrajk također znači da se u multipleksima neće prikazivati nijedno novo filmsko ostvarenje. Na ovaj su se korak producenti odlučili nakon što su vlasnici tamošnjih kinodvorana odbili s njima podijeliti 50 posto zarade, smatrajući da im treba pripasti manji postotak novca.

Trenutačno se prihodi dijele u omjeru 60:40 u korist vlasnika multipleksa. Štrajk nije mogao doći u gore vrijeme za indijsku filmsku industriju, koja godišnje okrene 2,1 milijardi dolara, a koju je također počela pogađati i usporavati globalna ekonomska kriza. Zbog pada broja gledatelja u prvom tromjesečju 2009. Bollywood očajnički treba hit film.

– Štrajk se odnosi na novosnimljene filmove – izjavio je producent Ratan Jain, dodavši da će nastaviti pregovarati s vlasnicima multipleksa. Da stvar bude još gora za prikazivače filmova, uskoro će u Južnoj Africi početi veliko natjecanje u kriketu, na kojem nastupa i najbolji indijski igrač. Kako su Indijci ludi za kriketom, a susreti će se prenositi na TV u popodnevnim i večernjim satima, pretpostaviti je da će još manji broj ljudi odlaziti u kina. Indijska filmska industrija smatra se najvećom na svijetu jer godišnje snimi 900 filmova.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr