OSVETA BEZ MILOSTI Zračni udari izraelskih snaga

Stotine mrtvih u napadu na Gazu

27.12.2008.
u 11:19
Pogledaj originalni članak

U izraelskim zračnim napadima na nekoliko mjesta u pojasu Gaze jučer je ubijeno više od 190 ljudi i ranjeno 200, u najkrvavijem danu za Palestince u posljednjih 20 godina.

Crni dim nadvio se nad Gazu, koja je najteže stradala. Ubijeni i ranjeni leže na tlu nakon što je u više od 30 zračnih napada uništeno nekoliko sigurnosnih objekata, uključujući i dva gdje vladajući Hamas priređuje diplomske promocije za novake.

Poginuli diplomci
Među mrtvima su i čelnik Hamasove sigurnosne i zaštitne postrojbe, kao i guverner središnje Gaze.

Prema riječima glasnogovornika Hamasove policije, u trenutku napada u policijskoj postaji u Gazi održavala se svečana dodjela diploma novim policajcima. Dopisnik Reutersa javio je da je u bombardiranju teško oštećena i luka u Gazi.

Stiže odmazda
Izraelska vojska izjavila je kako je ciljala “terorističku infrastrukturu” nakon nekoliko dana raketnih napada iz Gaze na Izrael te obećala da će nastaviti napade ako bude potrebno, a da će moguća meta biti čelnici islamističke militantne skupine Hamas.Hamas je obećao da će osvetiti mrtve, što uključuje i moguće samoubilačke bombaške napade unutar Izraela.

Na napade su odmah uzvratili ispaljivanjem raketa, pri čemu je poginuo jedan izraelski civil, a ranjeno nekoliko drugih. Hamas i Islamski džihad naredili su svojim borcima da svim raspoloživim sredstvima osvete današnje žrtve izraelskog napada.

Napad je izbio nakon odluke premijera Ehuda Olmerta da se svim sredstvima spriječe novi raketni napadi Palestinaca na jug Izraela. Šestomjesečno primirje u Gazi isteklo je prošli tjedan.

U petak su s toga područja na jug Izraela ispaljeni deseci raketa i minobacačkih mina. Izraelski ministar obrane Ehud Barak rekao je kako će vojna operacija “trajati koliko bude potrebno”, ali nije jasno hoće li se uključiti i kopnene snage. Izrael je proglasio izvanredno stanje u područjima unutar pojasa od 20 kilometara od Gaze, pripremajući ih za rat. (R.I.)


Barak: Operacija će trajati koliko bude potrebno

Izraelski ministar obrane Ehud Barak rekao je kako će vojna operacija izraelskih snaga, u kojoj je dosad u Gazi poginulo najmanje 155 osoba, "trajati koliko bude potrebno", ali nije jasno hoće li se uključiti i kopnene snage. "Svaki Hamasov cilj je cilj", odgovorio je glasnogovornik vojske bojnik Avital Leibovitch na novinarsko pitanje hoće li se sad napadi usmjeriti na Hamasove političke dužnosnike. Barak je rekao kako nadolazeće razdoblje "neće biti ni lako ni kratko za stanovništvo na jugu (Izraela)". Izrael je proglasio izvanredno stanje u područjima unutar pojasa od 20 kilometara od Gaze, pripremajući ih za rat.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr