Prvi zabilježeni slučaj

Stolarijom otplatio rad za opće dobro

Foto: Davor Javorović/Pixsell
Stolarijom otplatio rad za opće dobro
01.01.2015.
u 07:30
Probacijska služba odmah je trajno raskinula ugovor o suradnji s azilom
Pogledaj originalni članak

Dok je bivši ministar Petar Čobanković u Caritasovoj pučkoj kuhinji u Osijeku gulio krumpire te prao i čistio prostorije kako bi odslužio svoju jednogodišnju kaznu rada za opće dobro koja mu je izrečena nakon nagodbe u slučaju Planinska, 34-godišnji Osječanin u azilu za napuštene pse u Nemetinu pokraj Osijeka trebao je čuvati i šetati pse jer mu je izrečena kazna zbog vožnje pod zabranom. 

Lagala o odrađenim satima

Tamo ga je na rad za opće dobro uputio Ured za probaciju Osijek. No muškarac je od tadašnje voditeljice azila I. C. (38) zatražio da ne dolazi obavljati određeni mu posao, a da će kao protuuslugu na prostorije udruge ugraditi PVC vrata i prozore. Ona je pristala. Istraga je okončana, a Općinsko državno odvjetništvo protiv Osječanke I. C. (38) podiglo je optužnicu zbog zloporabe položaja i ovlasti, dok se drugookrivljeni tereti na poticanje takvog ponašanja.

Bivša voditeljica azila od početka travnja do kraja lipnja 2012. godine u službenu evidenciju unosila je, kako je izvijestio DORH, neistinite podatke o broju odrađenih sati rada za opće dobro te, iako je bila svjesna da okrivljeni muškarac tamo ne dolazi, Ured za probaciju izvijestila kako je u cijelosti obavio određeni mu rad. 

– Ne radi se o mojem osobnom interesu nego o nenovčanoj donaciji od koje su koristi imali isključivo psi – ponovila je bivša voditeljica nemetinskog azila zahvaljujući ljudima koji i dalje vjeruju te podržavaju rad ove udruge.

Probacija, policija i tužitelji

Probacijska služba, nakon podizanja kaznene prijave protiv voditeljice, odmah je trajno raskinula ugovor o suradnji s azilom za napuštene pse u Nemetinu. Iz Ministarstva pravosuđa tada su poručili kako je ovo prvi zabilježen slučaj u Hrvatskoj počinjenja kaznenog djela vezanog uz izvršavanje rada za opće dobro.

Probacijska služba, cijeli je slučaj najoštrije osudila te napomenula kako je otvorena za suradnju s policijom i državnim odvjetništvom radi sprečavanja bilo kakvih malverzacija u izvršavanju rada za opće dobro. Dok su pravne osobe upoznate s obvezama, probacijski službenici nadziru takav rad.   

>> Kroz vrata azila u Nemetinu prošlo više od 300 čestitara

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 5

Avatar maxist
maxist
12:17 01.01.2015.

"rad za opće dobro" je samo po sebi povlaštena kategorija,ali jest rad,- pa ne vidim baš osobitu potrebu za jašenje na detaljnom definiranju jer svakako je vrednije od "treniranja golfa" ili nabijanja kondicije u teretani...(za što nije bilo službene intervecije !?)..... država je mišićava na sirotinji i sitnom kriminalu ,a izlazi u susret "društveno prihvatljivim likovima"- tipa, Horvatinčić, Vidošević, Mačešić, i zna se ......neovisno o milijardama ili broju mrtvih...

NA
nasunis
15:22 01.01.2015.

Bas dobro, umjesto da je bez veze setao pse, napravio je pvc stolariju, po meni za opomenu ravnateljici

JA
james49
09:29 01.01.2015.

I neka onda netko kaže da smo nesposobni zaraditi.