NOVE SUBVENCIJE, TURISTIČKA KARTICA...

Što nas čeka: Potezi i odluke Vlade koji se očekuju ove godine

Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
Predrag Štromar
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
Ilustracija
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
Ilustracija
02.01.2020.
u 14:51
Već u prvom kvartalu trebao bi biti objavljen natječaj za energetsku obnovu višestambenih zgrada vrijedan 152 milijuna kuna, a priprema se i natječaj za energetsku obnovu obiteljskih kuća
Pogledaj originalni članak

U ovoj godini Vlada mora ostvariti dva ambiciozna cilja, jedan je da uvede zemlju u ERM 2 tečajni mehanizam, što je prvi preduvjet za ulazak u eurozonu, a drugi da iskoristi oko dvije i pol milijarde eura za razne projekte koji će se financirati europskim sredstvima. Novac koji pritječe iz EU zaslužan je za investicije i dinamičan ekonomski rast. Akcijski plan reformi naslonjen na euro uglavnom je nižeg intenziteta te može proći i u izbornoj godini.

1. Energetska obnova zgrada i obiteljskih kuća!

Premda su mnogi imali velika očekivanja vezana za mogućnost ugradnje dizala u zgrade, od tog projekta zasad nema ništa. No u prvom kvartalu trebao bi biti objavljen natječaj za energetsku obnovu višestambenih zgrada težak 152 milijuna kuna. Priprema se i financijski izdašniji natječaj za energetsku obnovu obiteljskih kuća težak oko 200 milijuna kuna.

2. Mijenjaju se uvjeti za raskidanje ugovora s teleoperatorima u korist potrošača

Među brojnim blokiranim građanima puno je i onih koji se nisu uspjeli riješiti veze s teleoperatorima i pretplatničkog odnosa jer nisu gledali ili nisu znali što potpisuju. HAKOM je stoga odlučio promijeniti pravila te je propisao da od 1. siječnja 2020. operatori moraju omogućiti raskid pretplatničkog ugovora na isti način (putem istih kanala komunikacije) na koji omogućavaju sklapanje ugovora. U svojim općim uvjetima poslovanja obvezni su detaljno navesti načine na koje korisnici mogu zatražiti raskid pretplatničkog ugovora, što uključuje i mogućnost raskida elektroničkim putem i putem telefona te navesti je li za raskid potrebna određena dokumentacija, odnosno podaci za identifikaciju korisnika te o kojoj je dokumentaciji i podacima riječ. Ako korisnik sklapa ugovor u poslovnici, a u dokumentaciji koju potpisuje obveže se proučiti opće uvjete poslovanja ili ostale sastavne dijelove ugovora poput cjelokupnog cjenika naknadno, primjerice preuzimanjem putem interneta, tada ugovor može raskinuti bez plaćanja naknada za raskid ako u sljedeća tri radna dana jasno izjavi da se s uvjetima ne slaže i da odustaje od ugovora. Ako je tom prilikom dobiven i uređaj, mora se vratiti zapakiran.

3. Plan reformi za uvođenje eura uključuje prodaju manjinskih udjela

Vlada se obvezala da će do travnja raspisati natječaj za prodaju 90 tvrtki u kojima država ima manje od 25 posto vlasničkog udjela. Osim liberalizacije usluga fizikalne terapije i otvaranja ljekarni, na listi za euro našlo se i obećanje da će država donijeti novi zakon o neprocijenjenom građevinskom zemljištu kojim će riješiti probleme vlasničkih prava u turističkom sektoru proistekle iz pretvorbe zemljišta 1990-ih. Ispunjenje obećanja iz akcijskog plana reformi koje je sredinom srpnja prošle godine pripremila Plenkovićeva Vlada preduvjet su za ulazak Hrvatske u ERM 2 tečajni mehanizam.

4. Uvodi se turistička kartica, no detalji se još razrađuju

Turističku je karticu, zacijelo, lakše najaviti nego provesti. Resorno ministarstvo još traži načina kako će privoljeti tvrtke da svojim radnicima povrh plaća i ostalih materijalnih prava isplate i 2500 kuna namijenjenih jačanju domaćeg turizma. U dogovor su uključene i banke, a što će od svega zaživjeti, trebali bi znati barem do proljeća. Pitanje je kako će privatni sektor reagirati na ovu inicijativu te hoće li turističke kartice postati novo pravo zaposlenih u državnom sektoru.

5. Nove subvencije za stambene kredite

Na jesenski natječaj javilo se više od 4 tisuće građana, a resorno je ministarstvo najavilo da će ove godine natječaj ponoviti dva puta, u proljeće i jesen, tako da se svi koji to nisu učinili proteklih godina još uvijek stignu skućiti uz pomoć državnih poticaja.

Loše je, međutim, što tako tempirana potražnja za nekretninama gura cijene stanova pa su u konačnici glavni dobitnici ove državne mjere prodavatelji i banke.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

VL
vlada1
21:32 02.01.2020.

Gdje se možemo javiti za posao koji je u izbornom obećanju KGK za plaću 8000 eura?

RP
rpzagreb
17:18 02.01.2020.

Nema ni spomena o smanjivanju broja županija, općina, državnih ureda, agencija........koji su to ljudi koji danas mogu imalo povjerovati ovima ?