Danas u Večernjem

Što je to tuđmanizam?

Foto: VL
Što je to tuđmanizam?
01.03.2015.
u 00:01
Dok je za konzervativnu scenu tuđmanizam neosporan i uglavnom budi asocijacije na državotvornost, domoljublje i živopisna državna obilježja, nemali broj osporavatelja Tuđmanove politike ima sasvim drugu optiku
Pogledaj originalni članak

Franjin stol zauzima središnje mjesto u uredu novoustoličene predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, vojnici je pozdravljaju u živopisnim odorama koje je prvi predsjednik dizajnirao, gotovo svaki državotvorni političar upotrijebi poneku sentenciju koju je Tuđman volio ili, što je još lukrativnije, sam skovao. Ankica Tuđman ima počasno mjesto pokraj predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka na motivacijskim predizbornim skupovima stranke koju je utemeljio njezin suprug.

Tuđmanizam je već dobro prekrio konzervativnu društvenu i političku scenu, a sada njegovi promotori, kojih je sve više nakon nedavnih izbornih uspjeha Kolinde Grabar-Kitarović i HDZ-a, ne kriju ambiciju da žele da te vrijednosti budu općeprihvaćene bez obzira na ideološku obojenost trenutačne vlasti. Ipak, takve namjere ne prolaze bez otpora. Dok je za konzervativnu scenu tuđmanizam neosporan i uglavnom budi asocijacije na državotvornost, domoljublje i živopisna državna obilježja, nemali broj osporavatelja Tuđmanove politike ima sasvim drugu optiku. Ali ni zagovaratelji Tuđmana još uvijek nisu definirali tuđmanizam. Što ćemo s Titom? Kako se prema njemu trebaju odnositi sljedbenici tuđmanizma?

Književnik Ivan Aralica pratio je iz prve ruke Tuđmana kao njegov bliski suradnik. Književnik i publicist dobar dio toga zabilježio je u svojim knjigama. Prije dva dana ponosno je sjedio na jednom od počasnih mjesta na predstavljanju šestotomne knjige “Tuđmanov arhiv”. Aralica se osjeća kao pobjednik jer se sjeća vremena kada je kao usamljeni ratnik branio Tuđmana. U to je vrijeme službeni HDZ predvođen Ivom Sanaderom okrenuo leđa svom utemeljitelju. Tuđmanizam je morao braniti ne samo od, kako uvijek naglašava, Stipe Mesića i njegovih nego i od “guje u njedrima HDZ-a”.

Cijeli tekst pročitajte u nedjeljnom izdanju Večernjeg lista ili prolistajte e-izadnje Večernjeg lista!

Foto: VL

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 80

Avatar MRP
MRP
21:57 28.02.2015.

Trn u oku antihrvata- ETO TO je TUĐMANIZAM!!!!

NA
narko
22:31 28.02.2015.

Tuđmanov plus: sudjelovao je u razmontiranju komunizma (nažalost nedovoljno) i nakaradne Jugoslavije. Tuđmanov minus: katastrofalno izvedena tranzicija tako da nismo dobili tržišno gospodarstvo nego smo još jednom nogom (a možda i više) u propalom socijalizmu.

JK
ja-kan
07:55 01.03.2015.

Za mene je tuđmanizam hercegovci na vlasti, 200 bogatih obitelji i 4,5 milijuna obespravljenih Hrvata "pučana".