80 glasova za, 51 protiv

Sabor usvojio proračun za 2016. godinu!

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
sabornica
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Željko Reiner i Nenad Stazić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Željko Reiner i Nenad Stazić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Željko Reiner i Nenad Stazić
Foto: Anto Magzan/Pixsell
Stjepan Mesić
21.03.2016.
u 14:37
Vlada je djelomično prihvatila Mostov amandman, Stjepan Mesić ove će godine na raspolaganju imati 277.819 kuna
Pogledaj originalni članak

Državni proračun za 2016. godinu prošao je u Saboru s 80 glasova, dok je 51 zastupnik glasao protiv.

Sabor je danas glasovao i o 94 amandmana na prijedlog ovogodišnjeg državnog proračuna.

Uredu bivšeg predsjednika Stjepana Mesića ove godine uzet će se pola milijuna kuna, umjesto 600 tisuća koliko su tražili zastupnici Mosta. Vlada je djelomično prihvatila Mostov amandman, pa će tako Mesić ove godine na raspolaganju imati 277.819 kuna.

Time se djelomično ostvarilo ono o čemu se raspravljalo prošli tjedan. Most je tada u proceduru uputio amandman tražeći da se 600 tisuća kuna uzme uredu bivšeg predsjednika i dâ civilnim invalidima Domovinskog rata. HSP AS bio je još radikalniji pa je u saborsku proceduru uputio prijedlog izmjena Zakona o posebnim pravima predsjednika RH po prestanku obnašanja dužnosti kojim bi se ured potpuno ukinuo.

Mesić je na ove zahtjeve odgovorio rekavši kako je praksa ureda bivših predsjednika uobičajena u mnogim zemljama te da je pomagao održavanju ugleda Hrvatske u svijetu.

Stazić podvalio lanjski HDZ-ov amandman kao SDP-ov novi prijedlog, Reiner mu uzvratio glasovanjem za  

U nizu današnjih odbijenih amandmana oporbe na proračun dogodila se i jedna zanimljiva situacija u Saboru. Naime, očekujući da će im ionako odbiti sve njihove prijedloge, SDP je podvalio vladajućima dva ista amandmana koji je HDZ lani predlagao Kukuriku koaliciji.   

Predsjednik Sabora Željko Reiner podržao je dva amandmana SDP-ova zastupnika Nenada Stazića kojima je predloženo smanjenje proračuna Ureda predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović za dva milijuna kuna. 
Naravno, amandmani nisu prošli iako je za njih glasao HDZ-ov šef Sabora. Reiner je za njih "morao" glasati jer su ta dva amandmana zapravo njegova – Stazić ih je doslovno prepisao od Reinera koji ih je predlagao kada je bio oporbeni zastupnik, a predsjednik RH Ivo Josipović.

Stazić je poentirao poručivši Reineru i HDZ-u da su tada htjeli smanjiti budžet Ureda predsjednika samo zato što je predsjednik RH tada bio Ivo Josipović. Također, HDZ-ovcima je poručio da su glasali za drastično smanjenje budžeta Ureda bivšeg predsjednika samo zato što je riječ o Stjepanu Mesiću i da to nikada ne bi učinili da je prvi predsjednik Franjo Tuđman još uvijek živ. 

– Bili bi manji od zrna gorušice, bili bi niži od trave, tiši od vode – poručio je Stazić HDZ-ovcima.

Glavaš: Bit će novca za cestu kada Orban nazove Oreškovića

– HDSSB neće podržati proračun, a u budućnosti neće podržavati ni Vladu – rekao je Branimir Glavaš nakon što vladajuća većina u Saboru nije prihvatila dva HDSSB-ova amandmana – sto milijuna kuna za nastavak gradnje koridora Vc do mađarske granice i 50 milijuna kuna za podravsku brzu cestu.

– Kada Viktor Orban podigne telefonsku slušalicu i nazove našeg premijera, onda će se novac osigurati – rekao je Glavaš nakon što je Vlada odbila amandman o osiguranju sredstava za nastavak gradnje cestovnog koridora do Mađarske.

>> Stjepan Mesić: Moj ured ne mogu ukinuti ni Sabor ni Vlada

>> 600 tisuća kn za Mesićev ured prebacuje se za civilne invalide Domovinskog rata

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 146

BU
Burger
11:53 21.03.2016.

Sve mu treba ukinuti, nek volontira

LU
lukivoda
11:56 21.03.2016.

sramotno da veleizdajniku dajemo i jednu lipu umjesto da mu damo biro u Remetincu

MT
mladen.turcic
11:55 21.03.2016.

ako je toliki domoljub nek se više makne