Proglašena elementarna nepogoda

Šteta u vinogradima i na trajnim nasadima u Lišanima Ostrovičkim oko milijun i pol kuna

Foto: Ilustracija: Dusko Marusic/PIXSELL
Šteta u vinogradima i na trajnim nasadima u Lišanima Ostrovičkim oko milijun i pol kuna
20.10.2014.
u 16:25
Zbog izuzetno velikih oborina, došlo je do značajnih šteta na povrtnim kulturama i trajnim nasadima, a posebno na grožđu.
Pogledaj originalni članak

Zadarski župan Stipe Zrilić proglasio je ​elementarnu nepogodu za područje Općine Lišane Ostrovičke.  

Zbog izuzetno velikih oborina, došlo je do značajnih šteta na povrtnim kulturama i trajnim nasadima, a posebno na grožđu. Prema prvim procjenama štete se kreću od 60 posto do 100 posto po pojedinom nasadu, a šteta iznosi oko  milijun i pol kuna. 

- Budući da se radi o elementarnoj nepogodi koja je posljedica obilnih kiša, kao početak elementarne nepogode smatra se dan proglašenja elementarne nepogode, te iz istog razloga od dana proglašenja elementarne nepogode započne teći će rok od osam dana u kojem se moraju zaprimiti prijave šteta. Štetu je Općinskom povjerenstvu obavezna prijaviti fizička i pravna osoba koja je štetu pretrpjela. Štete prijavljene nakon tog roka neće se uzimati u obzir, osim u opravdanim slučajevima. Rok za prijavu štete do kojeg oštećeni prijavljuju štetu ističe u utorak 28. listopada 2014. godine - dali su naputak oštećenima iz Zadarske županije.

>> Župani sjeverozapadne Hrvatske: Kao i poplavljeni, i mi trebamo pomoć

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.